UEFA ondergraaft Financial Fair Play met aanstelling PSG-voorzitter

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week gaat Tom Knipping dieper in op de beslissing van de UEFA om Nasser Al-Khelaïfi (foto) een plek te geven in het algemene bestuur.

UEFA ondergraaft Financial Fair Play met aanstelling PSG-voorzitter

De Eredivisie en andere subtopcompetities zijn internationaal weer gepasseerd, ditmaal tijdens het congres van de UEFA, vorige week in Rome. Er was een positie te vergeven in het algemene bestuur, waarvoor de Europese clubs twee man mogen afvaardigen. Die plaats ging naar de voorzitter van Paris Saint-Germain, die nu samen met Andrea Agnelli van Juventus het clubgeluid moet vertegenwoordigen binnen de UEFA.

De aanstelling van Nasser Al-Khelaïfi zorgde voor gefronste wenkbrauwen. Juist PSG is onderwerp van UEFA-onderzoek vanwege mogelijke schending van de Financial Fair Play-regels. In grote lijnen komt het erop neer dat clubs niet méér mogen uitgeven dan er binnenkomt.

De Parijzenaars dienden zelfs een klacht in bij het sporttribunaal CAS, omdat de UEFA de financiën wilde doorlichten naar aanleiding van de aankopen Neymar (222 miljoen) en Kylian Mbappé (180 miljoen). Tijdens het congres waarop Al-Khelaïfi werd geïnstalleerd, stelde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin niettemin dat hij met Financial Fair Play een volgende fase in wil.

Al-Khelaïfi werd voorgedragen door de European Club Association (ECA). Dat is het verbond van alle top- en subtopclubs in Europa waarvan Edwin van der Sar vicevoorzitter is. Keer op keer blijken de supermachten de dienst uit te maken. Een paar jaar geleden werden Ajax en PSV al overvallen door hun collega’s van de topclubs die een achterkamerdeal sloten met de UEFA over een nieuwe ticket- en geldverdeling in de Champions League, die vooral gunstig uitpakte voor de gevestigde orde.

Nu staan de middenlanden opnieuw buitenspel. Terwijl veel clubs in Europa juist in Van der Sar een uitstekende kandidaat zagen om hen te vertegenwoordigen bij de UEFA. De ECA verstrekte geen informatie over de wijze waarop de keuze was gevallen op uitgerekend Al-Khelaïfi. De voorzitter van de Spaanse La Liga deed nog tevergeefs een oproep zijn aanstelling te blokkeren.

Opmerkelijk tijdens het congres was tevens de benoeming in het bestuur van Oekraïner Andrei Pavelko, die in eigen land in opspraak is gekomen met vermeende corruptiezaken. De omstreden Pavelko kreeg overigens geen stem van de KNVB. De Nederlandse bond schaarde zich wél achter Ceferin, die voor vier jaar werd herkozen. Nou ja, herkozen... Er was geen tegenkandidaat. Hetzelfde geldt voor de FIFA, waar in juni Gianni Infantino zal worden herkozen voor de periode 2019 tot 2023.

Infantino nam het in 2016 over van Sepp Blatter en inmiddels is duidelijk dat niemand het tegen hem wil opnemen. De KNVB heeft al toegezegd hem te steunen, aangezien hij gaandeweg de termijn van Blatter moest invallen en langer de kans dient te krijgen. Bovendien heeft hij diverse veranderingen doorgevoerd, onder meer door het gastland voor het WK in het openbaar te laten kiezen door het congres.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.