FIFA kijkt naar transferreglement en denkt aan noodfonds

Reacties

Het is niet uitgesloten dat de FIFA het transferreglement tijdelijk iets aanpast vanwege de impact van de coronacrisis op het voetbal.

FIFA kijkt naar transferreglement en denkt aan noodfonds
© Pro Shots

Dat meldt FIFA-preses Gianni Infantino in een uitgebreide verklaring van de wereldvoetbalbond. 'De FIFA gaat de belanghebbenden consulteren, zodat we in staat zijn om op korte termijn de benodigde wijzigingen of tijdelijke ontheffingen toe te passen. Zo worden contracten van spelers en clubs beschermd.' Details bespreekt de bestuurder niet.

Tijdens de belangrijke UEFA-vergadering van dinsdag (waarin werd besloten het EK te verplaatsen naar medio 2021) werd onder meer afgesproken dat alle competities in Europa op 30 juni klaar moeten zijn. Op diezelfde datum lopen veel arbeidsovereenkomsten van spelers af.

Noodfonds
Infantino kondigt tevens aan dat er een discussie wordt opgestart of er een soort noodfonds moet komen voor 'leden van de voetbalgemeenschap die zijn geraakt door de crisis.' Als werktitel wordt voorlopig Global Football Assistance Fund aangehouden. Diverse clubs hebben hun zorgen geuit over de economische gevolgen van de coronacrisis.

De FIFA doneert trouwens tien miljoen dollar (9,1 miljoen euro) aan de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, ter bestrijding van COVID-19, de ziekte die ontstaat door het coronavirus.

Nieuwe data
Verder accepteert de wereldvoetbalbond het verzoek van de UEFA en CONMEBOL om het EK en de strijd om de Copa América te verplaatsen van medio 2020 naar medio 2021. Dat heeft grote gevolgen voor het opgepimpte WK voor clubs, waarvan de eerste editie in de zomer van 2021 zou moeten plaatshebben. Als opties noemt de FIFA nu 'later in 2021, 2022 of 2023.' Met organisator China zal hierover worden gesproken.

Over al deze thema's zal het Bureau of the Council van de FIFA, dat door Infantino bijeen is geroepen, woensdag verder praten.

'Voetballerij lijkt crisis niet aan te wenden voor een beetje bezinning'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.