FIFA bevestigt WK voor clubs in 2025: deze deelnemers zijn al bekend

Reacties

Wereldvoetbalbond FIFA heeft zondag bevestigd dat het eerste WK voor clubs nieuwe stijl van 15 juni tot 13 juli 2025 wordt gehouden in de Verenigde Staten. Het betekent dat de internationale speelkalender weer een stukje voller wordt.

FIFA bevestigt WK voor clubs in 2025: deze deelnemers zijn al bekend
© Pro Shots

In de zomer van 2025 stond voor de Europese landenteams nog geen groot toernooi gepland, maar diverse Europese topteams hebben er nu weer een extra verplichting bij. Waar het huidige WK voor clubs voor de Champions League-winnaar nog hooguit twee extra duels betekende (halve finale en finale), komen er voor de winnaar nu maximaal zeven wedstrijden bij. Het deelnemersveld bestaat uit 32 teams verdeeld over acht poules. De nummers één en twee gaan naar de achtste finale.

Intercontinental Cup
Waar het WK voor clubs nu nog elk jaar wordt afgewerkt, gebeurt dat vanaf 2025 om de vier jaar. In plaats daarvan wordt wel de Intercontinental Cup nieuw leven ingeblazen. Voor de invoering van het WK voor clubs was het traditie dat de winnaar van de Europa Cup I met de winnaar van de Copa Libertadores streed om de wereldbeker voor clubs. Vanaf december 2024 zal dit opnieuw gebeuren, maar dan maken de vijf continentale kampioenen in een voorronde uit wie de CL-winnaar treft.

Spelersvakbond FIFPRO kwam zondag opnieuw met een statement waarin het orgaan zijn zorgen uitte over de overbelasting van de spelers. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo komt er vanaf 2025 dus een vierjaarlijks WK met 32 deelnemers bij én vanaf 2024 een jaarlijks terugkerend minitoernooi tussen alle continentale kampioenen. Het deelnemersveld aan het grote WK bestaat behalve de laatste kampioenen per continent uit clubs die op de internationale clubranking van de UEFA en de FIFA over die periode het hoogst eindigden. In Europa kunnen zich op die manier acht extra teams plaatsen voor het WK.

Deelnemers
Over de seizoenen 2020/21 t/m 2023/24 zijn behalve CL-winnaars Chelsea, Real Madrid en Manchester City ook Bayern München, Paris Saint-Germain, Internazionale, FC Porto en Benfica al zeker van deelname aan het WK voor clubs. Daar komen nog de CL-winnaar van dit seizoen en drie teams via UEFA-clubranking bij. Omdat er per land maximaal twee teams mogen meedoen (CL-winnaars uitgezonderd), zou ook Nederland een club kunnen afvaardigen.

De toevoeging van een nieuw eindtoernooi aan de toch al overvolle kalender, zal op veel kritiek stuiten. Maar FIFA-voorzitter Gianni Infantino is in zijn nopjes met het WK voor clubs nieuwe stijl. 'Clubs spelen een fundamentele rol in het mondiale voetbal en de FIFA Club World Cup 2025 zal een belangrijke mijlpaal zijn in het bieden van een passend podium aan clubs uit alle confederaties om te schitteren op het hoogste niveau', zei Infantino tijdens het FIFA-Congres in Jeddah.

deelnemers wk voor clubs 2025

UEFA
Chelsea (Eng)*
Real Madrid (Spa)*
Manchester City (Eng)*
-*
Bayern München (Dui)
Paris Saint-Germain (Fra)
Internazionale (Ita)
FC Porto (Por)
Benfica (Por)
-
-
-
AFC
Al-Hilal (Sau)*
Urawa Red Diamonds (Jap)*
-*
-
CAF
Al-Ahly (Egy)*
Wydad Casablanca (Mar)*
-*
-
CONCACAF
Monterrey (Mex)*
Seattle Sounders (VS)*
Club León (Mex)*
-*
CONMEBOL
Palmeiras (Bra)*
Flamengo (Bra)*
Fluminense (Bra)*
-*
-
-
OFC
Auckland City (Nze)
VS
-**

* Continentale kampioen, ** gastland vaardigt één deelnemer af

Bekijk hier al onze video's
Meer Wereld Club Kampioenschap
Meer over Wereld Club Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.