FIFA 19 op de schop: van survival naar spelen zonder spelregels

Reacties

Van FIFA-ontwikkelaar EA Sports zijn we vooral kleine aanpassingen gewend aan de succesvolle voetbalserie. Dat maakt het extra opvallend dat het voetbal in de jongste telg, FIFA 19, in één specifieke spelmodus volledig op de schop gaat. De doorgaans weinig spannende Kick-Off-modus speelt met alle vertrouwde spelregels van het balspel. Maar is dat ook wat we willen van een realistische voetbalgame?

FIFA 19 op de schop: van survival naar spelen zonder spelregels

FIFA 19 is in bijna alle facetten een traditioneel deel in de serie. Wederom kan je aan de slag in de verhalende modus The Journey, waarin je de avonturen van hoofdpersonage Alex Hunter (en ditmaal twee andere voetballers) volgt. Natuurlijk keert ook het pay-to-win-achtige Ultimate Team terug, tezamen met alle andere online modi die je van de voetbalreeks gewend bent. Veel van die modi zijn een beetje aangepast, en FIFA-spelers weten inhoudelijk precies wat ze van zulke modi kunnen verwachten. Dat geldt dus allerminst voor de nieuwe Kick-Off-modus.

Kick-Off is al jaren de snelste manier om een potje voetbal te spelen in de FIFA-serie. Kick-Off is de kortste route naar een digitaal wedstrijdje tegen een vriend of de computer. De instapdrempel van Kick-Off is laag, en een duel is in Kick-Off bijna moeiteloos gestart. Kick-Off is daarmee, zonder dat veel mensen er bij stilstaan, een van de populairste modi in de game. Dat maakt het ergens vreemd dat de modus na zoveel jaren in FIFA nauwelijks is aangepast. Kick-Off is altijd FIFA in zijn simpelste vorm gebleven. In FIFA 19 trachten de Canadese ontwikkelaars van EA Sports daar wat aan te doen.

Experimenteel

Daarvoor grijpt de studio naar onorthodoxe middelen, de zogeheten House Rules - een modus die FIFA Street-spelers bekend in de oren zal klinken. In FIFA 18 en eerdere delen waren maar een bepaald aantal factoren van het voetbal aan te passen, zoals de lengte van de helften en de snelheid waarmee het balletje rondgaat. House Rules introduceert daarentegen een handjevol modi met aanpasbare spelregels. Het voetbal in House Rules doet een beetje denken aan de speelse voetbalwetten van het pleintjesvoetbal.

De meest interessante House Rules-modus is waarschijnlijk Survival. Het concept is simpel: iedere keer als je een goal scoort, kiest de computer een speler van je team die terug naar de kleedkamer wordt gestuurd. Hoe vaker je scoort, hoe kleiner je team wordt. Alleen de keeper blijft altijd staan. Survival levert een nogal onwennige, maar interessante balans op: des te beter je aan het spelen bent, des te groter de kans is dat je opponent aan een comeback kan beginnen. Het vergt wat gewenning, maar wij denken dat Survival best wel een blijvertje kan worden binnen de reeks.

Iets minder enthousiast zijn we over de nieuwe No Rules-modus, die zoals de naam al impliceert geen (lees: veel minder) regels kent. In No Rules hoef je niet te vrezen voor consequenties als je voor de achillespees in plaats van bal gaat. Zolang de bal niet buiten de lijnen komt, wordt het voetbal niet door de arbitrage onderbroken. No Rules maakte tijdens onze speelsessies geen onuitwisbare indruk. De eerste keer is het wel geinig om vanuit buitenspel te scoren, maar daarna kregen we al gauw heimwee naar de spelstructuur van normaal voetbal.

De Longe Range-modus en de Headers & Volleys-variant spreken wat dat betreft meer tot de verbeelding. In Longe Range tellen schoten buiten het zestienmetergebied dubbel, en in Headers & Volleys gelden enkel kopgoals en volleys als treffers. Volleys zijn overigens een stuk makkelijker te initiëren in deze nieuwe FIFA, gezien je met een druk op het rechterpookje de bal omhoog kan wippen, en zelfs kan hooghouden. De First To-modus stelt je tot slot in staat zelf de regels voor een overwinning te bepalen.

Een competitieve database

Veel subtieler dan de nieuwe modi, en voor de gemiddelde speler waarschijnlijk ook veel nuttiger, is de integratie van een consistent data-systeem binnen Kick-Off. FIFA is een uiterst competitief spel. Duels tegen vrienden op de bank eindigen meer dan eens in verhitte discussies, bijvoorbeeld omdat 'Martijn altijd met Bayern München wil spelen' of 'Henk altijd vals speelt door het op een rennen te zetten met C. Ronaldo'. Stel, je bent Martijn of Henk en je wilt in zulke situaties het tegendeel bewijzen, dan beschik je daartoe in FIFA 19 over afdoende middelen.

Voor het eerst in de serie slaat FIFA de data van Kick-Off-potjes op, mits de deelnemers zijn gekoppeld aan hun eigen profiel op de console of pc. Die cijfers worden na ieder potje verstuurd naar een externe server. Zo ontstaat een handig overzicht van wie tegen wie speelt, maar misschien nog wel belangrijker: hoe er tegen elkaar wordt gespeeld. De statistieken vertellen namelijk niet alleen bij wie de meeste potjes heeft gewonnen. Passes, langeafstandschoten, heat maps, favoriete teams: FIFA 19 vergaart alle onderlinge Kick-Off-data en verwerkt die in een overzichtelijke competitieve database.

Het is mooi meegenomen dat die data niet enkel lokaal wordt opgeslagen. Als je op de console van een vriend speelt, kan je jouw eigen profiel via het netwerk importeren. Zo hoeven onderliggende statistieken nooit verloren te gaan.

Veelzijdig

Daarnaast beschik je in Kick-Off voor het eerst over de mogelijkheid om in een specifieke setting te spelen, bijvoorbeeld de finale van de Champions League, de halve finale van de Europa League of de strijd om een Super Cup naar keuze. Normaliter krijg je die unieke vormgeving en presentatie alleen mee als je 't daadwerkelijk tot zulke grootse momenten schopt in bijvoorbeeld de carrièremodus van de game. Dus dat is wel tof, als is de toevoeging ook een logisch gevolg van het feit dat EA Sports voor het eerst in jaren beschikt over de rechten van de Champions League.

Dankzij alle nieuwig- en handigheden is Kick-Off in FIFA 19 opeens een verrassend veelzijdige modus geworden. Anderzijds zijn we blij dat veel toevoegingen geheel optioneel zijn. Kick-Off is zodoende nog steeds de snelste manier om eventjes een 'normaal' potje voetbal te spelen. Gelukkig maar. Het voetbal in FIFA 19 verandert dus alleen als jij dat zelf wilt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.