Feyenoord zet Ajax na hete middag bij Sparta op acht punten

Feyenoord heeft zondagmiddag een volgende stap gezet richting de eerste landstitel sinds 2017. Sparta Rotterdam werd op Het Kasteel verslagen, hoewel het team van trainer Maurice Steijn met name in de eerste helft flink tegengas gaf. Feyenoord profiteert door de winst optimaal van het eerdere puntenverlies van Ajax.

Sparta Rotterdam
1 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Met Sparta, RKC Waalwijk, SC Cambuur, FC Utrecht, Excelsior, Go Ahead Eagles, FC Emmen en Vitesse als resterende tegenstanders in de Eredivisie was het niet zo gek dat benoemd werd dat dit duel voor Feyenoord wellicht de lastigste horde was richting het einde van het seizoen. In de derby schoot de koploper echter uit de startblokken. Al in de dertiende minuut knalde Igor Paixão raak na een afgeslagen corner.

Feyenoord, met Gernot Trauner gewoon in de basis, vergat daarna door te drukken en liet Sparta terug in de wedstrijd komen. Dat deed de thuisclub op prachtige wijze. Mica Pinto, die na dit seizoen vertrekt bij Sparta, had een geweldige solo en dito schot in huis. Keeper Timon Wellenreuther was kansloos op het schot in de kruising.

Klik onder of boven de tweet om de goal van Pinto te bekijken.

Vlak voor rust kreeg de Duitse vervanger van Justin Bijlow wel de kans om zich te onderscheiden. Tweemaal kwam hij als winnaar uit de strijd met Vito van Crooij. De Sparta-aanvaller schoot op Wellenreuther na een vlijmscherpe counter en kreeg het een minuut later ook vanaf de stip niet voor elkaar om de goalie te passeren. Kersvers Oranje-international Mats Wieffer kreeg de bal op zijn arm na een voorzet van Van Crooij en de bal ging op de stip. Wellenreuther koos echter de goede hoek en hield het op 1-1.

Zo onderscheidde de doelman zich weer bij Feyenoord. Voor de interlandperiode was Wellenreuther ook al van doorslaggevend belang geweest in De Klassieker, door vlak voor tijd bij een 2-2 stand Mohammed Kudus van het scoren te houden. Feyenoord won uiteindelijk met 2-3 en zette daardoor een reuzenstap richting de titel. Zondag kon een volgende stap gezet worden, omdat Ajax eerder in de speelronde punten had verspeeld tegen Go Ahead.

Feyenoord-keeper Timon Wellenreuther wordt gefeliciteerd na het rustsignaal bij Sparta Rotterdam - Feyenoord.

Vol goede moed ging Feyenoord op zoek naar de volgende kans om uit te lopen op Ajax en via Sebastian Szymanski volgde kort na rust een zo'n kans. De Pool schoot echter op de blokkende Mike Eerdhuijzen. Bijna twintig minuten later kreeg Szymanski ook de volgende mogelijkheid voor Feyenoord, maar ditmaal ging zijn poging voorlangs.

Waar de kansen niet waren besteed aan Szymanski, sloeg Santiago Giménez wel toe. Twintig minuten voor tijd werd hij bediend door Alireza Jahanbakhsh en met een slimme voetbeweging kreeg hij de bal langs doelman Olij. Toen vijf minuten later Dávid Hancko de derde Feyenoord-treffer van de middag maakte, kon het feest in Rotterdam-Zuid losbarsten. Door de winstpartij komt Feyenoord namelijk acht punten los van nummer twee Ajax. De clubs staan komende woensdag tegenover elkaar in de halve finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi.