Feyenoord voor het eerst in twintig jaar weer in Europese halve finale

Reacties

Feyenoord heeft zich voor het eerst in twintig jaar weer geplaatst voor een Europese halve finale. Het is pas de zesde keer dat een Nederlandse club zich deze eeuw bij de laatste vier van een Europees clubtoernooi schaart.

Feyenoord voor het eerst in twintig jaar weer in Europese halve finale
© Pro Shots
Slavia Praag
Slavia Praag
1 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Ajax was tot vanavond de laatste Nederlandse club die het schopte tot de halve finale van een Europees toernooi. De Amsterdammers stonden in 2019 tegen Tottenham Hotspur op de rand van de Champions League-finale, totdat Lucas Moura die droom in de toegevoegde tijd in duigen schoot. Twee jaar eerder haalde Ajax de finale wel, toen in de Europa League. Daarin was het Manchester United van José Mourinho te sterk.

De twee fraaie Europese campagnes van Ajax maakten een einde aan een periode van droogte. Tot dan toe waren AZ en PSV in 2005 de laatste clubs geweest die in een Europese halve finale stonden. De Eindhovenaren liepen een plek in de Champions League-finale mis tegen AC Milan door een late goal van Massimo Ambrosini. Een dag later viel het doek in de UEFA Cup voor AZ in de slotseconde van de verlenging tegen Sporting Portugal.

De enige club die deze eeuw een Europese prijs pakte, is nog altijd Feyenoord. De Rotterdammers wonnen in 2002 de UEFA Cup mede door de dodelijke vrije trappen van Pierre van Hooijdonk. Na de derde plaats in de groepsfase van de Champions League, versloeg Feyenoord achtereenvolgens SC Freiburg, Rangers, PSV, Internazionale (foto) en Borussia Dortmund. Twintig jaar later is een herhaling van dat succes weer mogelijk.

Historie Feyenoord
Voor Feyenoord is het de achtste keer in de clubhistorie dat het in de halve finale van een Europees toernooi staat. De eerste keer was in het seizoen 1962/63, toen titelverdediger Benfica te sterk was. In 1970, 1974 en 2002 stootten de Rotterdammers uiteindelijk ook door naar de finale, die ze vervolgens ook drie keer wonnen. Alleen Ajax stond van alle Nederlandse clubs vaker bij de laatste vier van een Europees toernooi (veertien keer).

halve finales feyenoord

Seizoen Tegenstander Toernooi
1962/63 Benfica Europa Cup I
1969/70 Legia Warschau* Europa Cup I
1973/74 VfB Stuttgart* UEFA Cup
1980/81 Dinamo Tblisi Europa Cup II
1991/92 AS Monaco Europ Cup II
1995/96 Rapid Wien Europ Cup II
2001/02 Internazionale* UEFA Cup
2021/22 Olympique Marseille Conference League

* Feyenoord stootte door naar de finale

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.