Feyenoord overklast RKC en dendert door richting landstitel

Feyenoord heeft een volgende grote stap naar het kampioenschap gezet. In De Kuip werd zondagavond overtuigend afgerekend met RKC Waalwijk, in een wedstrijd waarin de kater na de verloren Klassieker werd weggespoeld.

Feyenoord
Feyenoord
5 - 1
RKC Waalwijk

Door de speciale boodschap die zichtbaar was op het shirt van de Feyenoord-spelers bij opkomst gingen de gedachten zondagavond vlak voor de aftrap nog terug naar de verloren bekerwedstrijd tegen Ajax. 'Gebruik je verstand', was de boodschap die de supporters werd meegegeven na het treurige incident met Davy Klaassen. Dat incident overschaduwde de nederlaag tegen Ajax, maar het was zondag wel de vraag hoe makkelijk Feyenoord sportief de rug weer kon rechten na het verlies tegen de aartsrivaal.

Heel makkelijk, luidde het antwoord. Na een openingsfase met onder meer een grote kans voor Oussama Idrissi liep Feyenoord in de fase voor rust binnen elf minuten uit naar een 3-0 voorsprong. Mats Wieffer had in de 29ste minuut een groot aandeel in het openen van de score. De middenvelder zag de ruimte in het strafschopgebied van RKC en kreeg de bal op het juiste moment mee van de na een hamstringblessure in de basis teruggekeerde Lutsharel Geertruida. Wieffer leek Santiago Giménez te zoeken met zijn lage voorzet, maar zag dat de bal via RKC-speler Yassin Oukili achter doelman Etiënne Vaessen in het doel eindigde: 1-0.

Twee minuten later was het opnieuw raak voor de thuisploeg. Giménez was dicht bij een doelpunt, maar raakte met zijn schot richting de verre hoek de paal. Uit de rebound maakte Igor Paixão van dichtbij de 2-0. De Braziliaan was in de basis gestart door het vlak voor de aftrap uitvallen van Alireza Jahanbakhsh. Het gemis van laatstgenoemde deed zich niet voelen, Feyenoord denderde door tegen het team dat voorafgaand aan deze speelronde na Ajax de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie had in dit kalenderjaar.

Het tempo van Feyenoord was de normaal toch stabiele RKC-defensie te machtig. De opstomende Quilindschy Hartman kreeg de bal in de 39ste minuut mee van Oussama Idrissi en zocht ook Giménez met een lage voorzet. De dreiging van de goalgetter leek RKC al in de war te brengen, de voorzet eindigde zo in het doel: 3-0. Zo werd Giménez nadrukkelijk gezocht, maar moest de clubtopscorer van de koploper geduld hebben. In de 4-0 had hij wel een groot aandeel, ook al kwam het doelpunt niet op zijn naam. De 21-jarige Mexicaan gaf de bal met zijn hak mee aan de vanaf rechts naar binnen gekomen Paixão, die met een schot in de verre hoek in de 53ste minuut al voor het vierde doelpunt zorgde.

Beloning voor Giménez
Als Feyenoord versnelde, leek er voor de bezoekers uit Waalwijk geen houden aan. Zo was het ook na ruim een uur, toen Giménez werd beloond voor zijn geduld. Na een knappe rush gaf Orkun Kökçü de bal mee aan de spits. Giménez profiteerde dankbaar van de kans en schoot oog in oog met de uitgekomen Vaessen de 5-0 binnen. Voor Slot, die een halve week voor het eerste duel met AS Roma nog geen beroep deed op Justin Bijlow, was dat doelpunt het signaal om te gaan wisselen. Geertruida, Kökçü, Hartman, Giménez en Wieffer kregen wat rust. Julen Lobete deed met de 5-1 nog wat terug namens RKC, maar spannend werd het geen moment meer in De Kuip.

Feyenoord heeft nu met nog zes speelrondes te gaan een voorsprong van acht punten op zijn naaste achtervolgers: Ajax en PSV. Donderdag wacht in de Europa League een volgende uitdaging: AS Roma-thuis.