Feyenoord opent Champions League-seizoen op heerlijke wijze

Feyenoord heeft dinsdagavond een geweldige opening van het Champions League-seizoen beleefd. In De Kuip werd afgerekend met Celtic, dat twee rode kaarten kreeg in de tweede helft.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 0
Celtic
Celtic

Voor Feyenoord was het de eerste Champions League-wedstrijd sinds 6 december 2017, toen er met 2-1 werd gewonnen van Napoli. Van de wedstrijdselectie van toen is alleen Bart Nieuwkoop - na zijn terugkeer - nog actief voor Feyenoord, maar de rechtsback zat door een blessure niet bij de selectie. Dat waren niet de enige problemen voor trainer Arne Slot. Santiago Giménez zat een schorsing uit en Ayase Ueda raakte geblesseerd in de interlandperiode. Daarom begonnen de Rotterdammers met Yankuba Minteh in de spits. Hij werd geflankeerd door Luka Ivanusec en Igor Paixão.

Het werd een moeizame eerste helft voor Feyenoord, negen van de elf basisspelers maakten hun debuut in de Champions League. De moeizame helft werd ondanks de vele nieuwelingen afgesloten met een grote glimlach. Calvin Stengs schoot vlak voor rust binnen uit een vrije trap, hij verraste keeper Joe Hart met een krul om de muur heen. Stengs maakte zodoende de eerste Feyenoord-goal in de Champions League sinds Jeremiah St. Juste in december 2017.

Calvin Stengs schreeuwt het uit na zijn doelpunt tegen Celtic.

In de tweede helft was het weer een gelijke strijd, tot Celtic in een paar minuten tijd opeens met negen man kwam te staan. Eerst ging Gustaf Lagerbielke in de fout door Paixão naar de grond te trekken, wat resulteerde in een penalty voor Feyenoord en een tweede gele kaart voor de Zweedse verdediger. Paixão ging zelf achter de bal staan, maar miste. Kort daarna ging invaller Odin Holm over de schreef met een stevige tackle op Mats Wieffer, wat hem ook op rood kwam te staan.

Zo schoot Celtic zichzelf in de voet, maar bleef het in leven door de gemiste strafschop van Paixão. Twintig minuten voor tijd leek de 2-0 te vallen via Lutsharel Geertruida, de definitieve beslissing bleef echter uit omdat de rechtsback buitenspel stond. Het bleek uitstel van executie. Enkele minuten later schoot invaller Alireza Jahanbakhsh namelijk kiezelhard raak voor de 2-0 en er ging geen streep door die treffer.

Zo kon Feyenoord de wedstrijd met een riante voorsprong en twee man meer binnen de lijnen simpel uitspelen voor de eerste Europese overwinning van het seizoen. Die overwinning leek in de slotfase ruimer te worden, maar ook Ondrej Lingr zag een doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel. Grote smet op de vreugde was het uitvallen van Ivanusec, die een zware enkelblessure leek op te lopen en in de slotfase per brancard van het veld moest.

Begin oktober is de volgende Europese wedstrijd voor Feyenoord. Dan wacht een uitwedstrijd tegen Atlético Madrid. Feyenoord is voorlopig koploper in Groep E van de Champions League, omdat Atlético Madrid en Lazio gelijkspeelden. Na de Europese avond kan voor Feyenoord het vizier op Ajax, dat zondag de tegenstander is in de eerste Klassieker van het seizoen.

De 1-0 en 2-0 van Feyenoord