Feyenoord op emotionele avond afgetroefd door Rangers

Feyenoord is met een nederlaag bij Rangers FC teleurstellend begonnen aan de groepsfase van de Europa League. De ploeg van Jaap Stam werd op een emotionele avond in Glasgow vooral in de eerste helft overlopen en slaagde er er in een betere tweede helft niet in om de gelijkmaker op het bord te krijgen.

Glasgow Rangers
1 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Stam had woensdag op zijn persconferentie aangekondigd dat zijn ploeg 'niet voor die ene counter' naar Schotland was gekomen en dat Feyenoord het spel wilde maken in Glasgow. De coach hield topaankoop Marcos Senesi nog op de bank en had Steven Berghuis, die de wedstrijd tegen ADO Den Haag liet schieten, terug. Na een indrukwekkend eerbetoon aan de woensdag overleden Fernando Ricksen, met in de tweede minuut een luid applaus van de tribunes, kreeg Berghuis de eerste mogelijkheid. Zijn van richting veranderde inzet leverde een corner op.

Ook Rick Karsdorp en Sam Larsson zorgden voor gevaar en zo begon Feyenoord dus goed aan de wedstrijd in het Ibrox Stadium. De Rotterdammers raakten het initiatief echter kwijt en werden in het restant van de eerste helft afgetroefd door een fel Rangers. De thuisploeg won de meeste duels en kreeg met een strafschop, na een vreemde handsbal van Edgar Ié, een enorme kans om in de tiende minuut op voorsprong te komen. James Tavernier schoot op de paal en liet Feyenoord ontsnappen.

De Rotterdammers slaagden er niet in om zich hierna te herpakken. Feyenoord was erg slordig en werd overlopen door Rangers, dat pech had toen Scott Arfield met een fraaie poging de paal raakte. Driemaal bleek scheepsrecht te zijn voor de thuisploeg. Karsdorp verloor een belangrijk duel, waarna Sheyi Ojo in balbezit kwam. Zijn schot vanuit de tweede lijn viel prachtig binnen: 1-0. Kenneth Vermeer voorkwam hierna met een dubbele redding een treffer van Alfredo Morelos en haalde kort voor rust opgelucht adem toen Ojo uit kansrijke positie naast schoot.

Feyenoord hield de schade beperkt en kreeg kort na de onderbreking direct een grote kans om op gelijke hoogte te komen. Aanvoerder Eric Botteghin kopte, geheel vrijgelaten, naast. Feyenoord kwam wat meer onder de Schotse druk vandaan en ook Berghuis en Leroy Fer zorgden voor gevaar, maar Allan McGregor liet zich niet passeren. Aan de overkant bleef ook Rangers voor opwinding zorgen. Zo slaagde Ojo er opnieuw niet in om zijn tweede doelpunt van de avond te maken en miste Arfield van dichtbij, na een goedgenomen vrije trap.

Dertien minuten voor tijd bracht Stam Nicolai Jørgensen in de ploeg voor Larsson. Met de Deen binnen de lijnen zette Feyenoord aan voor een slotoffensief, maar dat leverde alleen nog een gevaarlijke vrije trap van Jens Toornstra op. McGregor keerde de inzet en stuurde de ploeg van Stam met een nederlaag terug naar Rotterdam. De volgende groepswedstrijd speelt Feyenoord op 3 oktober thuis tegen FC Porto; Rangers gaat dan op bezoek bij Young Boys.