Feyenoord-lichtpuntjes: De vijf van Varkenoord

Reacties

Feyenoord sluit zondagmiddag tegen Roda JC Kerkrade (16.45 uur) de eerste seizoenshelft af. Het halve jaar na de behaalde titel verliep teleurstellend, maar clubwatcher Iwan van Duren zag in de recente opleving ook kleine lichtpuntjes.

Feyenoord-lichtpuntjes: De vijf van Varkenoord

'Alle ballen op Vente', verbaasd keek de teenager tijdens het bekerduel met Heracles Almelo (3-1) naar de tribunes, waar hij zelf zijn hele leven had gezeten. Hij had toch net een kans gemist? Maar er was geen spoortje cynisme te bespeuren bij de gezichten achter de boarding. Net als Tyrell Malacia, die al vanaf de E'tjes bij Feyenoord speelt, werd hij binnen een paar wedstrijden in de armen van het Legioen gesloten. Dat hij een paar dagen eerder bij zijn eerste basisplaats doel had getroffen hielp natuurlijk ook. Dat beiden geboren Rotterdammers zijn helpt.

Ook Vente speelt al sinds zijn negende levensjaar voor de club. De nieuwe directeur Jan de Jong kan eindelijk weer eens lachen. Feyenoord wint 'gewoon' weer de wedstrijden die het hoort te winnen. Heerenveen verstoorde de flow weliswaar nog even maar na Napoli (2-1), FC Groningen (2-0), en Vitesse (1-0) ging de brigade van Giovanni van Bronckhorst gewoon verder met winnen, met als enorme plus dat het net ook weer gemakkelijker wordt gevonden. Tien doelpunten in vier dagen tegen Sparta (7-0) en Heracles Almelo (3-1) zijn een ongekende weelde voor de landskampioen, die in september en oktober meer wedstrijden speelde dan doelpunten maakte.

Dylan Vente sprak recent al over zijn plotsklapse entree in het eerste van Feyenoord

Toch is dat niet de enige reden dat de nieuwe directeur net wat soepeler door het stadion loopt deze dagen. Want in zijn eerste geloofsbrieven draaide hij er meteen niet omheen; de eigen jeugd krijgt wat hem betreft ruim baan in de toekomst. Met als de bekende stip aan de horizon een eerste elftal dat minimaal voor de helft afkomstig is vanaf de eigen talentenfabriek Varkenoord. En als ultieme droom een nieuwe Bennie Wijnstekers, een jongen uit eigen gelederen die zijn hele leven in De Kuip blijft spelen.

Net als tegen Sparta startte Feyenoord tegen Heracles met vijf jongens van Varkenoord in de basis. De hele linkerkant kwam met Malacia, Tonny Vilhena (vanaf zijn achtste bij Feyenoord) en Jean-Paul Boëtius (vanaf zijn zesde bij Feyenoord) uit de eigen talentenfabriek. Net als Sven van Beek (vanaf zijn elfde bij Feyenoord) en Vente, die in de as opereerden.

De eerste treffer kwam na een actie van Vilhena en een overstapje van Vente. Doelpuntenmaker Steven Berghuis rende meteen glunderend naar Vente, om hem te complimenteren met zijn loopactie en overstapje. Niet veel later kopte Sven van Beek de bal binnen en vierde dat me zijn kenmerkende Van Beek Airways, met zijn armen als vleugels proberen op te stijgen van geluk. Kleine dingen, waar supporters van genieten. Last but not least was het aan het einde van de wedstrijd wederom Berghuis die mocht profiteren van het werk van de eigen kweek. Want Boëtius was de man die de strafschop had veroorzaakt. Drie treffers met vintage Varkenoord.

Van Bronckhorst, die zijn hele jeugd op Varkenoord beleefde, was na afloop uiterst tevreden. Net als tegen Sparta had hij vooral de eerste twintig minuten een niveau gezien, waar hij al heel lang op had gewacht. Meer dan opvallend is dat dit niveau uitgerekend werd behaald na het inbrengen van twee jonge gasten uit de eigen kweek. Waar Feyenoord vorig seizoen met de oudste selectie van de Eredivisie (op ADO Den Haag na) kampioen werd en afgelopen zomer miljoenen uitgaf op de transfermarkt, komt het ineens weer aan het voetballen mede dankzij het nieuwe elan van twee onbevangen mannetjes, die al hun hele leven dromen van een kans in het eerste elftal van de club. De eerste kennismaking was in ieder geval meer dan hoopgevend.

Na een faliekant mislukte eerste seizoenshelft toch nog wat lichtpuntjes voor tijdens de Kerstreflectie in De Kuip.

Samenvatting: Feyenoord - Heracles Almelo
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.