Feyenoord laat ook in uitwedstrijd tegen Vitesse punten liggen

Reacties

Feyenoord heeft in de uitwedstrijd tegen Vitesse nagelaten om afstand te nemen van AZ in de strijd om de derde plaats. De Rotterdammers bleven in Arnhem voor de vijfde keer op rij zonder overwinning in een uitwedstrijd in de Eredivisie.

Feyenoord laat ook in uitwedstrijd tegen Vitesse punten liggen
Vitesse
Vitesse
1 - 1
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord moest in het Arnhem stellen zonder sterkhouders Kenneth Vermeer en Tonny Vilhena, maar leek daar aanvankelijk weinig last van te hebben. Derde doelman Joris Delle werd in de eerste helft nauwelijks op de proef gesteld door Vitesse en op het middenveld greep Orkun Kökçü, die de voorkeur kreeg boven Yassin Ayoub (vrijdag nog een twijfelgeval), zijn kans bij zijn tweede basisplaats.

Vlak voor rust was het namelijk de achttienjarige middenvelder die Feyenoord op een verdiende 0-1 voorsprong zette. Na een voorzet van Sam Larsson legde Robin van Persie de bal met veel gevoel panklaar voor Kökçü, die doelman Eduardo passeerde met een geplaatst schot. Het was zijn tweede Eredivisie-treffer, nadat hij in december bij zijn debuut tegen FC Emmen ook al had gescoord.

Feyenoord kreeg daarmee loon naar werken, want het combineerde zich in de eerste helft met enige regelmaat op fraaie wijze een weg naar het doel van Vitesse. Het resulteerde in schietkansen voor de opnieuw in de basis begonnen Ridgeciano Haps en Van Persie. Zo stuitte de 35-jarige spits vlak voor de openingstreffer nog op Eduardo, toen hij in één keer uithaalde na een voorzet van Larsson.

Vitesse liet zich in de jacht op de vierde competitiezege op rij en nummer vier AZ, dat door het puntenverlies in Zwolle weer binnen handbereik zou kunnen komen bij een overwinning op Feyenoord, ook niet onbetuigd en kwam meteen na rust op gelijke hoogte. De in de basis teruggekeerde Mohammed Dauda profiteerde van matig uitverdedigen van Cuco Martina en passeerde Delle met enig geluk: 1-1.

Joris Delle stond voor het eerst sinds één jaar en tien maanden weer in de basis tijdens een Eredivisie-duel.
Joris Delle stond voor het eerst sinds één jaar en tien maanden weer in de basis tijdens een Eredivisie-duel.

Delle trof bij zijn eerste tegengoal in Rotterdamse dienst weinig blaam, aangezien de bal via de voet van Dauda vlak langs de paal over de doellijn rolde. De voormalige NEC-keeper behoedde Feyenoord bij zijn eerste basisplaats in de Eredivisie sinds mei 2017 daarna voor een achterstand toen achtereenvolgens Martin Ødegaard en Vyacheslav Karavaev twee kanonskogels op hem afvuurden.

Het was het begin van een fase waarin Feyenoord steeds vaker de defensieve stellingen moest opzoeken. Na de gelijkmaker van Vitesse was het aanvankelijk nog de ploeg van Giovanni van Bronckhorst geweest die het meest nadrukkelijk op zoek ging naar de voorsprong en daarmee de eerste uitzege sinds 9 december (in Emmen). Eduardo had echter een antwoord op schoten van Van Persie en Kökçü.

Met de weer fitte Eric Botteghin als vervanger van de geblesseerde Jeremiah St. Juste en Nicolai Jørgensen in het laatste kwartier als vervanger van Kökçü, hoopte Feyenoord de jacht op de drie punten nog in te zetten. Het was echter Vitesse dat het gevaarlijkst was. De bal rolde maar net naast na een grote kans voor Bryan Linssen, terwijl Max Clark met een goed afstandsschot Delle aan het werk zette.

In de absolute slotfase ging Feyenoord er nog bijna vandoor met de drie punten. Van Persie was met een kopbal voorlangs akelig dichtbij, voordat in de extra tijd Jan-Arie van der Heijden uit een corner de bal tegen de paal knikte en in de rebound de bal via het hoofd van Van Persie rakelings over ging. De winnende treffer bleef uit, waardoor de verschillen tussen de plekken drie tot en met vijf onveranderd blijven.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Ødegaard laat tegen Feyenoord zien klaar te zijn voor Ajax of PSV'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.