Stam kijkt ook al over duel met Ajax heen na 'duel der keepers'

Na afloop van het 0-0 gelijkspel tussen PEC Zwolle en AZ ging het voornamelijk over de keepers. Mickey van der Hart en Marco Bizot waren de uitblinkers, zo beaamden ook hun trainers. Jaap Stam en John van den Brom keken ook al verder naar de komende duels.

Door de remise staat PEC nog altijd maar net boven de degradatiestreep en laat AZ na Feyenoord verder onder druk te zetten. 'Mickey pakte een paar fantastische ballen', zo toonde Stam zich tevreden over zijn sluitpost bij de NOS. 'Hij hield ons in de tweede helft in de wedstrijd.'

Dat de PEC-trainer zijn toekomstige werkgever helpt in de strijd om de derde plek zei Stam niet zoveel. 'Ja, die vraag zat er aan te komen. Ik denk daar op dit moment niet aan. Voor Feyenoord is het mooi, maar ik ben er niet mee bezig. Voor ons is het punt waardevol.'

Lang de tijd om stil te staan bij het treffen met AZ heeft Stam niet. Woensdag wacht Ajax in het veelbesproken verplaatste duel, de zondag daarna Excelsior. 'Zelf ben ik dat vanuit het verleden gewend. Voor de ploeg is het natuurlijk pittig, deze wedstrijd kostte veel kracht en energie. We moeten nu keuzes maken voor het duel van woensdag met Ajax. We hopen daar iets mee te pakken. Maar de wedstrijd daarna, tegen Excelsior, is voor ons ook weer enorm belangrijk.'

39

Ook Van den Brom zag een wedstrijd met twee gezichten. 'In de eerste helft hebben we heel slecht gespeeld en mochten we blij zijn dat Marco ons in de wedstrijd houdt. We hadden binnen een kwartier met 2-0 achter kunnen staan. Ik heb in de rust ook gezegd dat er maar één speler wel zijn niveau haalt: Marco. Na rust waren wij veel beter en hield Van der Hart Zwolle in de wedstrijd.'

De twee gezichten zijn symbolisch voor het seizoen van AZ: wisselvallig. 'Daar word je gek van', beaamde Van den Brom, die vooral teleurgesteld was over het begin van zijn ploeg. 'Hoe kan dit in godsnaam gebeuren? Alle seinen staan op groen om Feyenoord nog verder onder druk te zetten…', aldus Van den Brom, die niet met een verklaring kwam.

Het laatste woord is aan de keepers, die beiden een helft continu aan de bak moesten. 'Ik had het wel koud de eerste helft, maar uiteindelijk hebben we het netjes verdeeld', doelde Van der Hart op Bizot. De jarige AZ-keeper roemde zijn collega-keeper eveneens. 'Mickey hield er ook een paar goede ballen uit. De nul is een van de mooiste cadeaus, al had ik liever drie punten gehad.' Van der Hart sprak woorden van gelijke strekking. 'Het is fijn om belangrijk te zijn, maar het gaat me vooral om het team. We hebben ons enigszins gerevancheerd van de vorige wedstrijd tegen De Graafschap. Ik zei nog tegen Marco aan het einde. "De keepers hebben gewonnen vandaag."'