'Feyenoord-kandidatuur Stam is ook motie van wantrouwen tegen trainersgilde'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Martijn Krabbendam over de trainerszoektocht van Feyenoord.

'Feyenoord-kandidatuur Stam is ook motie van wantrouwen tegen trainersgilde'

Als speler van PSV, Manchester United, Lazio, AC Milan, Ajax en Oranje haalde Jaap Stam de absolute top, maar of Feyenoord eventueel ook een goede trainer aan hem heeft, blijft afwachten. Stam werkte twee jaar bij Reading. In zijn eerste seizoen presteerde hij fantastisch, het jaar erop werd hij ontslagen. In Zwolle begon hij voortvarend met drie zeges, maar daarna volgden twee nederlagen.

Is dat voldoende om trainer te worden van Feyenoord, dat van jeugd een speerpunt in het beleid maakt en zodoende meer dan ooit behoefte heeft aan een echte oefenmeester? PSV en Ajax zijn gedemarreerd. Met de ontwikkeling van talent hoopt Feyenoord het gat te verkleinen. Dat is sportief én financieel via transfers nog steeds de snelste manier om geld te verdienen. Heeft Stam dat in de vingers? Er zijn trainers die zich op dat gebied wel wat meer hebben bewezen.

Is Stam een betere trainer dan Maurice Steijn, die bij VVV-Venlo al jaren spot met alle wetten? Heeft hij meer kwaliteiten dan Fons Groenendijk, de stabiel presterende coach van ADO Den Haag? Beheerst hij het vak meer dan Dick Lukkien, die het maximale haalt uit FC Emmen? Heeft hij meer gewonnen dan Henk Fraser, de eerste trainer in de historie van Vitesse die de KNVB-beker veroverde? Toen Feyenoord onlangs bij Dick Advocaat uitkwam voor de opvolging van Giovanni van Bronckhorst, was de kritiek dat de club niets te kiezen had.

Advocaat is dan altijd veilig, zoals Stam dat nu qua naam ook is, net zoals Dirk Kuijt en Mark van Bommel bij PSV. Zulke keuzes worden breed gedragen. Slechts Ajax durft het aan met Nederlandse trainers uit de Eredivisie zonder een al te grote spelerscarrière. Peter Bosz en Marcel Keizer profiteren er nog steeds van met aanstellingen bij Bayer Leverkusen en Sporting Portugal. Erik ten Hag krijgt er nu de kans.

Intussen klagen we over een gebrek aan Nederlandse trainers in de top. Waar is de nieuwe Van Gaal, Hiddink, Beenhakker, Ten Cate, Jol, Stevens of Advocaat? Maar wie kun je dat kwalijk nemen? Ook trainers hebben kansen nodig in het leven. Bert van Marwijk stapte in 2000 over van Fortuna Sittard naar De Kuip en iedereen weet hoe dat uitpakte. De eventuele aanstelling van Jaap Stam bij Feyenoord is vooral goed voor hemzelf en veilig voor de club, maar het is óók een motie van wantrouwen tegen het Nederlandse trainersgilde.

Hoe Jaap Stam zich opwerkte tot kandidaat bij Feyenoord
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.