Zo speelt de nieuwe coach van Feyenoord
PRO

Na bijna twee seizoenen Reading en zes duels bij PEC Zwolle wordt Jaap Stam meteen voor de leeuwen geworpen bij Feyenoord. Wie is de trainer-coach Jaap Stam, hoe laat hij zijn elftal voetballen en wat kan Feyenoord verwachten?

In de rust werd het tijd om in te grijpen. Er was zondag door AZ 45 minuten lang geprobeerd om hoog druk te zetten op de opbouw van PEC Zwolle, maar uiteindelijk liepen de bezoekers vooral zichzelf over de kop. Guus Til was altijd de man die naast spits Mats Seuntjens stond om druk te zetten op de centrale verdedigers Thomas Lam en Darryl Lachman, maar dat werkte niet of nauwelijks omdat de ruimtes veel te groot waren. Lam en Lachman zakten vaak diep in om de afstand zo groot mogelijk te maken voor Til. Bovendien kozen beide backs van PEC Zwolle positie richting middenlijn en zakte een van de centrale middenvelders (Pelle Clement of Gustavo Hamer) in naast de centrale verdedigers. Het gevolg was dat Guus Til en Mats Seuntjens in de grote ruimte tegen drie man kwamen te spelen en daardoor geen enkele grip kregen. Dat had nog kunnen worden opgelost door een van de vleugelspitsen, maar met name Idrissi had te vaak moeite om het juiste moment te kiezen bij het loslaten van zijn back en het druk zetten op de uitgezakte Hamer.

‘We hebben een ontzettende slechte eerste helft gespeeld’, analyseerde AZ-aanvoerder Guus Til na afloop. Ik stond naast Mats Seuntjens om hoog druk te zetten, maar dat werkte voor geen meter. Na rust hebben we daarom gespeeld met de punt naar achteren op het middenveld en werd van daaruit druk gezet.’

Na rust kreeg AZ meer grip op het spel, maar nooit de volledige controle. Zowel PEC Zwolle als AZ kreeg mogelijkheden om het duel te beslissen maar uiteindelijk bleken de keepers Mickey van der Hart en Marco Bizot de grootste uitblinkers in Zwolle. Het duel tussen de nummer vijftien en vier van de ranglijst eindigde daardoor in een 0-0 gelijkspel waar iedereen uiteindelijk wel vrede mee kon hebben.

Ook Jaap Stam. ‘Ik had gehoopt dat we de eerste helft één of twee doelpunten hadden gemaakt gezien de kansen die we kregen. Maar in de tweede helft hebben we te veel weggegeven. Daarom maakte ik in de tweede helft de keuze om een aanvaller als Mike van Duinen te wisselen voor een middenvelder. De buitenspelers hebben in deze wedstrijd heel veel arbeid geleverd, zowel in aanvallend maar ook in verdedigend opzicht. Ik ben heel tevreden over de manier van spelen. Hoe reageren spelers wanneer het even minder gaat? Ze zijn blijven knokken om het klein te houden en maakten het de tegenstander moeilijk om kansen te creëren’, stelde Jaap Stam bij RTV Oost. ‘In de eerste helft hebben we AZ bij vlagen weggespeeld. Op een heel goede manier speelden we ons onder de druk uit en kregen we een aantal goede kansen.’

Iedereen kent de verdediger Jaap Stam, maar wie is de trainer-coach Jaap Stam? Een analyse van zijn huidige ploeg maakt al veel duidelijk welke spelopvatting en spelprincipes hij hanteert.