Feyenoord kan bij tandeloos Heracles weer eens genieten

Feyenoord heeft zondagmiddag een zorgeloze middag beleefd bij Heracles Almelo. Met zijn eerste dubbelslag ooit in de Eredivisie zette Calvin Stengs de kampioen op het juiste spoor voor een uiteindelijke 0-4 overwinning. Feyenoord gaat zo als nummer twee van de competitie de winterstop in.

Heracles Almelo
0 - 4
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord had de laatste weken last van wat tegenwind en verloor drie van zijn laatste vier wedstrijden, terwijl FC Volendam pas in blessuretijd werd ontslagen. Midweeks gingen de Rotterdammers hun laatste Champions League-duel van dit seizoen nog met 2-1 onderuit bij Celtic. Heracles, dat deze week hoofdtrainer John Lammers op straat zette, bleek voor Feyenoord echter de ideale tegenstander te zijn om weer wat aan het zelfvertrouwen te kunnen werken.

Al in de vierde minuut kwamen de bezoekers op voorsprong. Santiago Giménez legde de bal klaar voor Stengs en hij schoot beheerst raak. Feyenoord was in de openingsfase heer en meester en verdubbelde zijn marge na ruim een kwartier, toen Stengs het eindstation was van een fraaie aanval en op aangeven van Quilindschy Hartman de 0-2 binnentikte. Het was voor het eerst dat Stengs, die maandag zijn 25ste verjaardag viert, meer dan één keer scoorde in een Eredivisie-wedstrijd.

Feyenoord zat door de snelle dubbelslag op vroeg op rozen. Giménez kreeg voor rust nog een goede kans om er 0-3 van te maken, maar de topscorer stuitte op Michael Brouwer. Heracles stelde hier verder bijzonder weinig tegenover. Mario Engels was de meest gevaarlijke speler aan de kant van de thuisploeg, maar hij had het vizier niet op scherp staan. Echt spannend werd het dan ook geen moment voor Feyenoord in de eerste helft.

Kort in de tweede helft bracht Lutsharel Geertruida de kampioen in veilige haven. De verdediger tikte bij de tweede paal de derde Feyenoord-treffer binnen. Het verzet van Heracles was hiermee gebroken en Feyenoord kon zich in het restant van de tweede helft heerlijk uitleven. Javairo Dilrosun, die voor het eerst dit seizoen een basisplaats had gekregen, leidde met een heerlijke straatvoetbalactie de 0-4 in. Quinten Timber was de man die na een uur de trekker overhaalde.

Feyenoord kreeg hierna nog kansen via David Hancko, Timber en Ondrej Lingr, maar meer leed bleef Heracles bespaard. Feyenoord kijkt terug op een heerlijk middagje en komt nu op 38 punten terecht. De achterstand op koploper PSV, dat later deze zondag nog uit tegen nummer drie AZ speelt, bedraagt op het moment zeven punten.