Feyenoord houdt stand in Marseille: na twintig jaar weer Europese finale

Reacties

Feyenoord heeft donderdag een fenomenale prestatie geleverd door ten koste van Olympique Marseille de finale van de Conference League te bereiken. De Rotterdammers hadden in het Stade Vélodrome aan een doelpuntloos gelijkspel genoeg om de Franse topclub te elimineren.

Feyenoord houdt stand in Marseille: na twintig jaar weer Europese finale
© Pro Shots
Olympique Marseille
Olympique Marseille
0 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Voor het eerst in twintig jaar naar de finale van een Europees clubtoernooi. Wie voor aanvang van het seizoen had voorspeld dat Feyenoord dát zou bewerkstelligen, zou voor gek zijn versleten. De lange route door Europa begon hartje zomer in Kosovo, waar Feyenoord in de tweede kwalificatieronde van de Conference League niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Drita. Het Stade Vélodrome was het negende (!) onderkomen dat Feyenoord dit seizoen in Europees verband aandeed.

De voetbaltempel in Marseille moest de laatste halte vormen op weg naar de gedroomde eindbestemming, het Air Albania Stadion in Tirana. Trainer Arne Slot koos voor dezelfde elf spelers die vorige week in De Kuip met 3-2 wonnen van de Franse topclub. Marseille voerde een aantal wijzigingen door, maar verscheen uiteraard met Dimitri Payet aan de aftrap. De sterspeler van de Fransen zou het niet lang volhouden. Payet leek zich binnen het half uur te verstappen en moest zich geblesseerd laten vervangen door Arek Milik.

Marseille aangeslagen
Dat was een enorme meevaller voor Feyenoord, dat ook met Payet nog binnen de lijnen weinig kansen had weggegeven. Offensief oogde het spel van de Rotterdammers stroperig. Feyenoord was te onrustig aan de bal om Marseille naar achteren te dringen, maar l'OM leek aangeslagen door het uitvallen van Payet. In de slotfase van de eerste helft leverde dat schietkansen op voor Guus Til en Cyriel Dessers. Beide pogingen strandden op het lijf van een Marseille-speler.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na de pauze ontsnapte Feyenoord aan een doelpunt van Marseille. Valentin Rongier, die naar het middenveld was verhuisd, schoot de bal van dichtbij recht op de voeten van doelman Ofir Marciano. Aan de andere kant probeerde Gernot Trauner het na een afgeslagen corner met een knap schot, maar dat zeilde rakelings over de lat.

Naarmate de tijd verstreek, kreeg Marseille het steeds benauwder. Feyenoord probeerde daar in de tegenstoot van te profiteren. Met Bryan Linssen voor Luis Sinisterra koos Slot voor een compacter strijdplan. Dat werkte, niet op de laatste plaats omdat de bezoekers met volle overgave verdedigden. Marseille slaagde er in de zenuwslopende slotfase niet meer in een gaatje te vinden in de Feyenoord-muur.

Kroon op het werk
Dat betekent dat woensdag 25 mei in Rotterdam en ver daarbuiten met rood kan worden omcirkeld in de agenda. Dan wordt in Tirana om 21.00 uur de aftrap verricht van de finale van de Conference League. Daarin is AS Roma de tegenstander. Feyenoord begon de Europese campagne 22 juli vorig jaar op bezoek bij FC Drita. In het Air Albania Stadion moet 307 dagen na die ontmoeting de kroon op het Rotterdamse werk worden gezet.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.