Feyenoord en Vitesse moeten nieuw Europees dieptepunt voorkomen

Reacties

Feyenoord en Vitesse treden donderdagavond aan in de derde voorronde van de Europa League. Op de schouders van de bekerhouder en de play-offwinnaar rust de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat Nederland tot de winterstop vier deelnemers, en niet twee zoals tijdens het afgelopen rampjaar, in Europa heeft.

Feyenoord en Vitesse moeten nieuw Europees dieptepunt voorkomen

Do 9 aug. 2018

Het zou de derde keer in de laatste vier seizoenen zijn, dat dit het geval is. Dat vier clubs in de Europese hoofdtoernooien geen garantie vormen voor een groot aantal punten voor de coëfficiëntenlijst, bewees de jaargang 2015/16 toen alleen Champions League-deelnemer PSV overwinterde en Ajax, AZ en FC Groningen stuk voor stuk werden uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League. En dus verzamelde Nederland dat seizoen slechts 5,750 punten.

De andere twee jaargangen waarin de Eredivisie werd vertegenwoordigd door vier ploegen, verliepen een stuk succesvoller. In het seizoen 2016/17 kwam dat vooral door de finaleplaats van Ajax in de Europa League. De ruim negen punten voor de UEFA-lijst die de Amsterdammers samen met AZ, Feyenoord en PSV bij elkaar sprokkelden, steken nog schril af bij de 13,6 punten uit het seizoen 2011/12, toen AZ (kwartfinale), Ajax (zestiende finale), PSV en Twente (2x achtste finale) overwinterden.

Dieptepunt
In de tussenliggende jaren nam Nederland telkens met slechts drie clubs deel aan de Europese hoofdtoernooien. Niet geheel toevallig waren dat ook seizoenen die weinig punten opleverden voor de UEFA-lijst, met het seizoen 2012/13 als dieptepunt (4,214 punten). Vorig jaar was na de vroege uitschakeling van Ajax en PSV en FC Utrecht, en daardoor alleen de toen nog rechtstreeks geplaatste kampioen Feyenoord en bekerwinnaar Vitesse in de hoofdtoernooien, het absolute dieptepunt: 2,9 punten.

'Trainerswissel FC Basel lijkt goed uit te pakken voor Van Wolfswinkel'

Om de vrije val stop te zetten en de jacht op de elfde plek in te zetten (mogelijk goed voor een direct CL-ticket), is het dus absolute noodzaak dat Feyenoord en Vitesse vanavond en volgende week afrekenen met AS Trencín en FC Basel om vervolgens in de play-offs een gooi te doen naar een EL-ticket. In dat geval is Nederland verzekerd van vier deelnemers tot de winterstop, aangezien Ajax en PSV bij een eventuele uitschakeling in de voorronde van de Champions League ook instromen in de EL.

Zorya Luhansk
Nederland is dus van minstens twee deelnemers verzekerd. Het valt niet uit te sluiten dat het daar net als vorig seizoen bij blijft. Feyenoord en Vitesse hebben immers bepaald geen goede historie in het overleven van voorrondes. De Rotterdammers werden dit decennium al drie keer voortijdig uitgeschakeld, voordat ze in 2014 op miraculeuze wijze ontsnapten tegen Zorya Luhansk. Vitesse strandde ook drie keer in het Europese voorportaal en overleefde dat sinds 2010 nog nooit.

In dat geval zou de Nederlandse hoop op het heroveren van een direct CL-ticket volledig gevestigd zijn op Ajax en PSV, die nog in de race zijn voor het miljardenbal. Plaatsing voor de Champions League zou met het oog op het coëfficiëntenlijst zeker een pre zijn, aangezien een ticket voor het hoofdtoernooi in één klap vier punten per club oplevert (dus maximaal acht in totaal). Gezien het aantal deelnemers van Nederland (vijf), zou dat 1,6 punt voor de UEFA-lijst betekenen.

AANTAL NEDERLANDSE CLUBS IN HOOFDTOERNOOIEN

Seizoen (punten) Clubs CL-groepsfase EL-groepsfase Uitgeschakeld
2017/18 (2,900) 2 Feyenoord Vitesse Ajax, PSV, Utrecht
2016/17 (9,100) 4 PSV Ajax*, AZ*, Feyenoord Heracles
2015/16 (5,750) 4 PSV* Ajax, AZ, Groningen Go Ahead, Vitesse
2014/15 (6,083) 3 Ajax* Feyenoord*, PSV* Groningen, PEC, Twente
2013/14 (5,916) 3 Ajax* AZ*, PSV Feyenoord, Utrecht, Vitesse
2012/13 (4,214) 3 Ajax* PSV, Twente AZ, Feyenoord, H'veen, Vitesse
2011/12 (13,600) 4 Ajax* AZ*, PSV*, Twente* ADO
2010/11 (11,116) 5 Ajax*, Twente* AZ, PSV*, Utrecht Feyenoord
2009/10 (9,416) 5 AZ Ajax*, H'veen, PSV*, Twente* NAC

* overwinterde dat seizoen in Europa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.