Feyenoord door remise bij NEC niet verlost van uitcomplex

Feyenoord heeft zondagmiddag ook het derde uitduel van dit seizoen niet gewonnen. Op bezoek bij NEC Nijmegen gaf de thuisploeg in de ultieme slotfase de eerste zege van het seizoen, en sinds hele lange tijd, uit handen. Het open en uiterst vermakelijke duel eindigde in 3-3.

In Nijmegen was een actie van Stefan de Vrij in de derde minuut al een voorbode voor een stortvloed aan kansen. De Oranje-international wilde veel te laconiek middels een kunststukje uitverdedigen, maar verspeelde de bal en zag tot zijn opluchting hoe Michael Higdon de kans verprutste. Waar Higdon even later een identieke mogelijkheid om zeep hielp, was het aan Feyenoord-zijde Lex Immers die twee keer faalde in kansrijke positie.

Dat gebrek aan scherpte maakte de aanvallende middenvelder na 26 minuten goed. Na een goede voorzet van Tonny Vilhena knikte Immers, die er met de aanstaande komst van Otman Bakkal een nieuwe concurrent bij heeft, eenvoudig binnen.

Na vier minuten was het alweer gelijk. De Slowaakse Samuel Stefanik, hij debuteerde net als Jakob Jantscher en Marnick Vermijl bij NEC, vond bij zijn eerste poging nog doelman Erwin Mulder op zijn weg, maar zag de bal via een kopballetje van Higdon alsnog voor zijn voeten vallen. Vanaf tien centimeter was het eenvoudig de stand op 1-1 te brengen.

Na rust was het nog steeds niet gedaan met de vele kansen, vooral Feyenoord-topschutter Graziano Pellè was dichtbij een goal. De Italiaan schoot de bal tegen de paal en ramde even later het speeltuig op de lat.

Feyenoord had uiteindelijk de rentree van Boëtius nodig om weer op voorsprong te komen. Hij kreeg, koud vijf minuten in het veld, de bal mee van Immers en schoot uiterst beheerst binnen. Het was voor de jonge buitenspeler zijn eerste competitiewedstrijd sinds 14 april 2013 toen Feyenoord bij RKC niet verder dan 1-1 kwam. De voorbije maanden had Boëtius het te stellen met een knieblessure.

De glansrol van de jonge aanvaller ten spijt, ook de tweede voorsprong werd vliegensvlug  uit handen gegeven. Na een vrije trap van Kevin Conboy kwam de bal via de paal bij Viktor Pálsson terecht. Omdat hij het meest doortastend optrad, volgde alsnog een succesvolle afronding. In de 77ste minuut maakte Stefanik de Nijmeegse remonte compleet door hard de ogenschijnlijk winnende goal binnen te schieten. Opvallend was daarbij de vrijheid die de Slowaak genoot.

Het treffen in Nijmegen kreeg dankzij Boëtius het slot dat precies bij het spektakelstuk paste. Een voorzet van de invaller was de aanleiding voor een scrimmage voor het NEC-doel en een intikker van Bruno Martins Indi (foto boven). Dat bleek uiteindelijk het slotakkoord.

Waar Feyenoord blijft kwakkelen, heeft het gerenoveerde NEC van Anton Janssen het derde punt van het seizoen binnen. Wel blijft de eerste overwinning uit. Voor de laatste winst van NEC moeten we terug naar 22 februari, 2-3 bij Willem II. Feyenoord is daarentegen al zes uitbeurten zonder zege. De laatste Rotterdamse overwinning op vreemde bodem dateert van 10 maart (Roda JC, 0-1).