Ferland Mendy, van een rolstoel naar Real Madrid: 'Het is ongelooflijk'

Reacties

Met Ferland Mendy heeft Real Madrid een linksback met een enorme wilskracht in huis gehaald. De linksback, die voor 48 miljoen euro is overgenomen van Olympique Lyon, belandde als tiener in een rolstoel en kreeg van artsen te horen dat hij nooit meer zou kunnen voetballen. Mendy bewees het ongelijk van de medici en werd woensdag gepresenteerd in Estadio Santiago Bernabéu.

Ferland Mendy, van een rolstoel naar Real Madrid: 'Het is ongelooflijk'

De 24-jarige vleugelverdediger stond met een grote glimlach de pers en de supporters te woord. 'Ik ben heel blij dat ik voor de grootste club in de wereld mag gaan spelen', zei Mendy. 'Ik hoop dat ik hier veel prijzen kan gaan winnen. Ik wil niet praten over problemen uit het verleden, het heeft me juist heel veel verlangen en ambitie gegeven om tot hier te komen. Ik heb de moed nooit opgegeven. Ik ben altijd blijven geloven in mijn droom en nu is mijn droom werkelijkheid geworden.'

Een kleine tien jaar geleden leek het nog onmogelijk dat Mendy ooit bij Real terecht zou komen. De Fransman meldde zich op negenjarige leeftijd in de jeugdopleiding van Paris Saint-Germain, maar na een paar jaar kreeg hij problemen met zijn heup. Mendy ontwikkelde artritis in het gewricht en belandde in het ziekenhuis, waar hij te horen kreeg dat hij nooit meer op het hoogste niveau zou kunnen spelen. Dokters voorspelden zelfs dat normaal lopen erg lastig zou gaan worden.

Mendy kwam in een rolstoel terecht, maar weigerde om zich bij de pessimistische woorden van de artsen neer te leggen. Hij werkte hard aan zijn herstel, leerde weer om op een goede manier te lopen en zorgde ervoor dat zijn heup steeds sterker werd. Na een lange rit slaagde Mendy er zelfs weer in om op het voetbalveld te verschijnen. Hij pakte de draad weer op bij Mantois 78 en voelde zich sterker dan ooit. Via Le Havre belandde hij in 2017 bij Lyon, dat Mendy voor slechts vijf miljoen euro oppikte.

De man met de enorme drive verdiende al snel een basisplaats bij Lyon en werd twee jaar op rij gekozen tot beste linksback van de Ligue 1. Hij kwam tot 79 officiële wedstrijden voor de Franse topclub en maakte in november 2018 zijn debuut in het nationale elftal, in het oefenduel met Uruguay (1-0 winst). Inmiddels staat de teller op vier interlands en met zijn toptransfer naar Real is er nu opnieuw een droom werkelijkheid geworden voor Mendy. Ooit een invalide, nu een van de duurste linksbacks aller tijden.

Florentino Pérez, de voorzitter van Real, toonde zich tijdens de presentatie van woensdag onder de indruk van de weg die Mendy heeft afgelegd. 'Je weet wat het is om te moeten vechten om je dromen werkelijkheid te laten maken', zei de preses. 'Je wilskracht heeft je tot hier gebracht. De waardering van je collega's (doelend op het feit dat Mendy twee jaar op rij werd gekozen tot de beste linksback van de Ligue 1, red.) zegt veel over je professionaliteit, je kwaliteiten en je talent.'

Mendy is ongelooflijk trots op zijn transfer: 'Toen ik hoorde dat Real mij wilde hebben, kon ik het eerst niet geloven', zei de vleugelverdediger. 'Dit is echt de grootste club van de wereld, dus het is geweldig dat ik hier heb kunnen tekenen. Ik ben hier om te leren, om zo veel mogelijk wedstrijden te spelen en om het maximale te geven voor de club en de fans. Real kan mij heel veel geven, maar ik hoop Real ook heel veel te geven.'

'Toen ik hier arriveerde was ik een beetje nerveus, maar nu begin ik te wennen aan het idee dat ik een speler van Real Madrid ben', vervolgde Mendy. 'Op mijn vijftiende zat ik in een rolstoel en verbleef ik zes of zeven maanden in het ziekenhuis om opnieuw te leren lopen. En nu zit ik bij Real Madrid. Het is echt ongelooflijk dat ik hier nu ben.' Mendy heeft tot medio 2025 getekend bij Real.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.