Fenomeen Kane helpt Spurs met hattrick aan zege en troeft Messi af

Harry Kane heeft zichzelf op Boxing Day gekroond tot topscorer van 2017. De spits van Tottenham Hotspur was de grote man tegen Southampton (5-2) en ging door zijn treffers Lionel Messi voorbij als meest productieve speler van dit jaar.

Bij Southampton ontbrak Virgil van Dijk, die door manager Mauricio Pellegrino buiten de selectie werd gehouden. Dit na eerdere kritiek van de Argentijnse oefenmeester aan het adres van de Nederlandse verdediger. Voor Wesley Hoedt was wel een plekje in de verdediging ingeruimd.

Tottenham begon fel en al na acht minuten leek Christian Eriksen de 1-0 te maken, maar de Deense spelmaker stond ruim buitenspel waardoor de openingstreffer nog niet daar was. Na 22 minuten was het wel raak voor de thuisploeg. Kane stond op de goede plek bij een vrije trap van Eriksen, waardoor de lange spits eenvoudig binnen kon koppen: 1-0 voor de Londenaren. Door deze treffer evenaarde Kane de 54 treffers van Messi voor club en land in het kalenderjaar 2017. Door het doelpunt schoot hij wel alvast het record van oud-spits Alan Shearer uit de boeken, door op 37 doelpunten in één kalenderjaar in de Premier League te komen.

Een minuut later leek Southampton de gelijkmaker te produceren. Na een gekeerd schot van Sofiane Boufal verraste Danny Rose bijna zijn eigen doelman. De kopbal van de Spurs-verdediger kon ternauwernood worden gekeerd door sluitpost Hugo Lloris, die vervolgens de bal via de binnenkant van de paal terug het veld in zag stuiteren.

De thuisploeg ging op zoek naar de tweede treffer om het duel vroegtijdig te beslissen. Het duurde tot de 39ste minuut voor de bevrijdende 2-0 viel. Wie anders dan Kane, na een fraaie aanval via Heung-min Son, wist de bal voor de tweede keer binnen te tikken. De Engelsman was door deze treffer de Argentijnse aanvaller van Barcelona definitief voorbij, waardoor hij de boeken in gaat als meest productieve speler van 2017.

De tweede treffer van Kane en Spurs in de maak.

De bezoekers probeerden het na rust nog wel even met enkele doelpogingen, maar liepen al snel in het Londense mes. Vier minuten na rust werd Dele Alli geen strobreed in de weg gelegd, waarna de middenvelder met een bekeken schot in de verre onderhoek doelman Fraser Forster wist te verslaan. Twee minuten later was de jonge Engelsman ook verantwoordelijk voor de vierde Spurs-treffer, maar deze keer door een fraaie pass in huis te hebben op Son. De Zuid-Koreaan maakte er oog in oog met Forster op zijn beurt 4-0 van.

Waar Kane vervolgens op zoek ging naar zijn hattrick, was het Southampton dat uit het niets tot scoren kwam. Boufal haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit en zag dat Lloris grabbelde waardoor de bal binnenviel: 4-1. Enkele minuten later had Kane dan toch zijn felbegeerde derde treffer, door met een fraaie stift voor de 5-1 te tekenen op aangeven van Alli. Dusan Tadic deed namens de bezoekers in de slotfase nog wat terug. De ex-aanvaller van FC Twente en FC Groningen haalde uit en zag Lloris wederom twijfelend optreden, waardoor hij tekende voor de eindstand: 5-2.

Door de zege neemt Spurs de vierde plek in de Premier League in, met 37 punten uit twintig duels. Liverpool kan daar dinsdagavond weer overheen klimmen, als het wint van Swansea City. Na de jaarwisseling komt de ploeg van manager Mauricio Pochettino weer in actie, als het op bezoek gaat bij hetzelfde Swansea. Voor Southampton, dat op slechts negentien punten staat uit twintig wedstrijden, wacht op zaterdag alweer een bezoek aan Manchester United.