Fenomeen Dost sluit recordseizoen in stijl af met hattrick

Sporting Lissabon heeft het Portugese seizoen met een goed gevoel afgesloten. Bas Dost was andermaal de grote man bij de club van trainer Jorge Jesus tegen Chaves: 4-1.

In het allerlaatste duel van de Primeira Liga stond er niets meer op het spel. Sporting was al zeker van de derde plaats, terwijl Chaves zich bevond in het niemandsland tussen de degradatiezone en de Europese plaatsen. Voor Dost was het duel echter wel degelijk interessant. Voor de Nederlander was het een uitgelezen mogelijkheid om aan zijn indrukwekkende doelpuntentotaal te werken.

De 27-jarige Deventenaar liet er dan ook geen gras over groeien in Lissabon. Al binnen het kwartier had hij er twee treffers in liggen. In de elfde minuut was hij trefzeker vanaf de strafschopstip, vier minuten later kopte hij raak uit een hoekschop van Matheus Pereira. Het betekende doelpunt nummer 32 en 33 voor Dost, die daarmee zijn eigen seizoensrecord uit 2012 (bij SC Heerenveen) verbrak.

Pereira zorgde nog voor rust zelf voor de derde goal van de thuisploeg. Een eigen doelpunt van Rúben Semedo in de tweede helft mocht de pret niet drukken. Dost bezorgde zichzelf en Sporting in de extra tijd vervolgens de kers op de taart door vanaf de strafschopstip zijn hattrick compleet te maken.

Sporting eindigt het seizoen op zeventig punten, zes minder dan nummer twee FC Porto en twaalf minder dan kampioen Benfica. De derde plaats is in Portugal goed voor deelname aan de voorronde van de Champions League.