Feestmiddag voor Inter: kampioensjaar krijgt nog meer glans door mijlpalen

Internazionale heeft zijn seizoen in de Serie A zondagmiddag in stijl afgesloten met een glansrijke zege op Udinese. Door vijf keer te scoren passeerde de Italiaanse kampioen in het eigen Stadio Guiseppe Meazza een bijzondere grens.

Internazionale
5 - 1
Udinese
Udinese

Voor Internazionale stond er behalve eer niet veel meer op het spel in de laatste competitiewedstrijd van een bijzonder seizoen. Het lukte de ploeg van trainer Antonio Conte op 2 mei al Juventus definitief te onttronen en een einde te maken aan de hegemonie van De Oude Dame. Inter werd voor het eerst sinds 2010 weer de beste in de Serie A.

Voor Inter was het een mooie uitdaging om het toch al hoge doelpuntenaantal nog verder op te schroeven. De grens van negentig goals was in zicht. Het was de grootmacht in de hele clubgeschiedenis nog maar twee keer gelukt vaker dan 88 keer te scoren in de Serie A (in het seizoen 1949/50 werd 99 keer gescoord en in het seizoen 1950/51 eindigde de teller op 107 goals).

Ashley Young opende in de achtste minuut al de score voor de kampioen tegen Udinese, dat met Marvin Zeegelaar in de basis en met Thomas Ouwejan op de bank de schade probeerde te beperken. Dat lukte tot vlak voor rust aardig, maar in de 44ste minuut liep de score dan toch verder op. De op dat moment net ingevallen Christian Eriksen krulde de bal uit een vrije trap prachtig over de muur in de linkerhoek: 2-0.

Lautaro Martínez benutte in de 55ste minuut een strafschop (3-0) en daarna stond de teller dus al op 87 goals. De Argentijn werd kort na zijn goal al gewisseld, als onderdeel van het rouleren door Conte. De coach maakte er een feestwedstrijd van door onder anderen reservegoalie Daniele Padelli nog speeltijd te gunnen. Het vele wisselen maakte Inter ogenschijnlijk niet minder sterk. De score liep verder op via invaller Ivan Perisic en in de 71ste minuut maakte de ook ingevallen Romelu Lukaku het laatste doelpunt in een voor de Nerazzurri onvergetelijk seizoen. Hij zette de aanval zelf op en rondde na een mooie rush af: 5-0. Dat was goal nummer 89, waarmee Inter dus voor de derde keer in de clubhistorie vaker dan 88 keer gescoord had in een Serie A-seizoen.

Roberty Pereyra zorgde vanaf de strafschopstip nog voor de eretreffer namens Udinese, het was een spaarzaam hoogtepunt in een verder niet spetterende slotfase. Inter trok de ruime voorsprong simpel over de streep en heeft door de overwinning op Udinese ook een zeldzaam hoog puntenaantal bereikt.