Champions League-strijd in Serie A: stoelendans onder hoogspanning

Reacties

De strijd om de Champions League-tickets in de Serie A krijgt zondagavond (vanaf 20.45 uur) een heerlijke apotheose. Drie topclubs vechten om twee startbewijzen, op wat een zinderende slotdag van de Italiaanse competitie belooft te worden. Krijgt het herstel van Napoli een bekroning? Keert AC Milan terug op het miljardenbal? En kan Juventus het rampseizoen nog enigszins redden?

Champions League-strijd in Serie A: stoelendans onder hoogspanning
© Pro Shots

Als Scudetto-winnaar is kampioen Internazionale uiteraard al helemaal zeker van een Champions League-ticket voor volgend seizoen. Dat geldt ook voor achtervolger Atalanta Bergamo. De huidige nummer vijf (Juventus) kan in punten weliswaar nog gelijk komen met de ploeg van Marten de Roon, Hans Hateboer en Sam Lammers, maar dan blijft Atalanta de grootmacht op basis van het onderlinge resultaat alsnog voor. Ook is al duidelijk dat nummer zes Lazio het sowieso niet meer kan redden. Maar daartussen zijn er nog drie clubs in de race voor twee toegangsbewijzen. Een blik op de stoelendans.

Napoli
Napoli
1 - 1
Hellas Verona
Hellas Verona

Op papier heeft nummer vier Napoli (76 punten) de beste uitgangspositie: het heeft aan een thuiszege tegen de uitgespeelde middenmoter Hellas Verona hoe dan ook genoeg voor het CL-ticket. En dat is opmerkelijk, aangezien de club eerder dit seizoen nog in zwaar weer zat. In januari verloor de ploeg thuis bijvoorbeeld met 1-2 van het bescheiden Spezia en stond het zesde. Sinds 28 februari speelde Napoli echter vijftien competitieduels, waarvan het er slechts één verloor (bij Juventus), drie keer gelijkspeelde en dus elf keer won. Met de huidige vierde plaats als knappe klassering.

Toch zal de ploeg van trainer Gennaro Gattuso nog vol aan de bak moeten. Want, zo sprak Hellas-assistent Matteo Paro (die afgelopen weekend de leiding had over het elftal, vanwege een schorsing van hoofdtrainer Ivan Juric) in aanloop naar Napoli-uit: 'In de toptien eindigen zou voor ons voelen als de Scudetto winnen, dus we gaan Napoli absoluut problemen bezorgen. Ze zijn een sterke ploeg, zeker de laatste tijd, maar wij hebben ook zo onze doelen.'

Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo
0 - 2
AC Milan
AC Milan

Nummer drie AC Milan (ook 76 punten) gaat op visite bij het dus al voor de CL geplaatste Atalanta, dat desondanks dolgraag de knappe tweede plaats wil vasthouden. En dus moeten I Rossoneri nog vol aan de bak. In Italiaanse media wordt gesproken over 'judgement day' voor trainer Stefano Pioli. 'De voortekenen zijn niet goed: Atalanta was Pioli al twee of drie keer eerder flink de baas. Alles moet kloppen voor AC Milan en Pioli moet geleerd hebben van eerdere fouten', zo klinkt het.

Als ze het redden, betekent het voor de Milanezen het eerste CL-optreden sinds het seizoen 2013/14, toen ze bij Ajax in de poule zaten. Ondertussen hoeft er van Atalanta geen hulp te worden verwacht, zo stelt trainer Gian Piero Gasperini. 'Wij zijn niet verantwoordelijk voor het lot van anderen', aldus de ervaren oefenmeester. 'Ze proberen ons nu allemaal aan ons jasje te trekken, al die andere clubs. Maar wij hebben altijd onze plicht vervuld en gedaan wat we moesten doen. Nu is het aan Juventus, AC Milan en Napoli zelf.'

Bologna
Bologna
1 - 4
Juventus
Juventus

En dan is er uiteraard nog nummer vijf Juventus (75 punten). De Oude Dame versloeg Atalanta woensdagavond in de Coppa Italia-finale, maar heeft succes dit keer niet in eigen hand. Het moet hopen op een misstap van een van de twee concurrenten en dan zelf winnen bij Bologna, dat uiteraard Jerdy Schouten en Mitchell Dijks in de gelederen heeft. 'Als het een goed seizoen was geweest, dan hadden we hier niet staan praten over een vijfde plek en vroegtijdige CL-uitschakeling', was trainer Andrea Pirlo na de gewonnen bekerfinale eerlijk.

'Er waren ups en downs, dat kan deze beker niet verbloemen. We hebben punten laten liggen tegen kleinere ploegen en hebben het nu niet meer in eigen hand', erkende hij. En ook hier lijkt de tegenstander niet van plan om mee te werken. De fans van Bologna hingen deze week een spandoek op op het trainingscomplex, met daarop de (gecensureerde) tekst: 'Maak het seizoen mooi af: pak alles af van Juventus.' Bovendien hebben de Milan-fans aangekondigd massaal Bologna-shirtjes te zullen kopen als die ploeg inderdaad van Juve wint.

Rekenen
Er is tot slot nog één scenario waarbij het grote rekenen begint. Als Napoli en AC Milan allebei verliezen, en Juventus speelt gelijk, dan eindigen alledrie de clubs op 76 punten. Er wordt vervolgens niet gekeken naar het doelsaldo, maar naar het onderlinge resultaat tussen de drie ploegen. Geen zorgen, we hebben al wat rekenwerk gedaan. In dit scenario zou AC Milan zich sowieso kwalificeren, omdat het een beter onderling resultaat heeft tegen Juventus (3-1 nederlaag, 3-0 winst). Het onderlinge resultaat tussen de ploegen van Gattuso en Pirlo (Napoli won met 1-0, Juventus won met 2-1) is precies gelijk, dus dan komt het betere doelsaldo van Napoli in beeld.

Met andere woorden: Juventus moet hopen op een misstap van een van de twee concurrenten, anders valt het seizoen van Matthijs de Ligt en co volledig in het water. Zondagavond rond de klok van 22.30 uur hebben we alle antwoorden...

Serie A

Stand Serie A 2020/2021

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Internazionale
38
28
7
3
89-35
+54
91
2
AC Milan
38
24
7
7
74-41
+33
79
3
Atalanta Bergamo
38
23
9
6
90-47
+43
78
4
Juventus
38
23
9
6
77-38
+39
78
5
Napoli
38
24
5
9
86-41
+45
77
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De 38ste speelronde in de Serie A:


Za 22 mei 2021

Zo 23 mei 2021

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.