Feest in Canada: voor het eerst sinds 1986 weer naar het WK

Canada heeft zich als eerste land in de CONCACAF-zone geplaatst voor het WK in Qatar. Cyle Larin was opnieuw goud waard voor de ploeg van assistent-bondscoach Remko Bicentini.

Canada
4 - 0
Jamaica
Jamaica

Tijdens het WK van 36 jaar geleden in Mexico maakte Canada zijn debuut, maar een succes kon dat niet genoemd worden. Achtereenvolgens Frankrijk (0-1), Hongarije (2-0) en de Sovjet-Unie (2-0) waren te sterk en dus was het toernooi na drie wedstrijden voorbij. Zonder punten en doelpunten keerde Canada weer huiswaarts.

Later dit jaar krijgt Canada kans op revanche, want voor de tweede keer in de historie zal het actief zijn op een WK. Met groot gemak plaatste de ploeg van bondscoach John Herdman zich voor het toernooi in Qatar. Zondagavond tegen Jamaica was Larin weer de grote man bij Canada, dat dankzij de Besiktas-aanvaller na dertien minuten op voorsprong kwam in Toronto. Het was voor Larin al zijn dertiende doelpunt deze WK-kwalificatiecampagne, alleen landgenoot Jonathan David kan hem met negen treffers een beetje bijbenen.

Op slag van rust maakte Tajon Buchanan (Club Brugge) er 2-0 van, waarmee de overwinning zo goed als binnen was. Canada kwam in de tweede helft niet meer in de problemen tegen Jamaica, waar Ravel Morrison (ex-ADO Den Haag) een basisplaats had. Zeven minuten voor tijd zorgde Junior Hoilett (Reading) voor de definitieve beslissing: 3-0. In de extra speeltijd werd het zelfs nog 4-0 door een eigen doelpunt van Adrian Mariappa.