FC Utrecht weer de betere maar weer geen zege

Ook de derde wedstrijd in de groepsfase van de Europa League was FC Utrecht de betere ploeg. Het resulteerde ook nu niet in een overwinning. Een ongelukkig moment van Alke Schut betekende dat de wedstrijd tegen Steaua Boekarest in 1-1 eindigde. Door de 0-0 uitslag bij Napoli-Liverpool heeft FC Utrecht het halen van de volgende ronde nog steeds in eigen hand.

FC Utrecht-Coach Ton du Chatinier zag deze week controlerende middenvelder Jacob Lensky wegvallen met een hamstringblessure en koos ervoor Gianluca Nijholt op diens plek te laten spelen. Voor het overige speelde de ploeg in de te verwachten samenstelling.

In de eerste twee wedstrijden had de ploeg niet gescoord maar ook niet hoeven incasseren en in de beginfase toonde FC Utrecht weinig initiatief. Het speelde te plichtmatig en slordig en vooral Nijholt grossierde in foute passes die her en der voor wat Roemeense dreiging zorgde. De grootste waarschuwing kwam van Jasmin Latovlevici wiens schot onderweg nog van richting veranderde, maar te weinig om Michel Vorm te verschalken.

Het schudde de thuisploeg wel wakker en de ploeg ging compacter spelen en zag de backs Tim Cornelisse en Mihai Nesu - die tegen zijn oude club speelde - zich aanvallend meer aanbieden. Cornelisse zorgde na 26 minuten voor het eerste Utrechtse wapenfeit. Het schot van de rechtsback teisterde echter de paal. Ook Ricky van Wolfswinkel liet zich zien. De inzetten van de jonge spits verdwenen net naast het doel en Steaua-goalie Ciprian Tatarusanu kreeg er nog net een handje tegenaan.

Na de hervatting nam Utrecht de zaken wat serieuzer op. De bezoekers werden ver op eigen helft terug gedrukt. Van Wolfswinkel leek de openingstreffer binnen te frommelen, maar de goal werd geannuleerd door arbiter Saïd Ennjimi vanwege buitenspel. Ten onrechte bleek uit televisie-beelden. Ondanks verwoede pogingen van de Roemenen om de wedstrijd dood te maken, vooral door theatraal gedrag van Cristian Tanase, kreeg Utrecht iets voor het uur de terechte beloning.

Na een lange bal van Jan Wuytens ontstond er wat paniek in de defensie van Steaua en met name Ricardo Gomes weigerde fatsoenlijk op te ruimen. Edouard Duplan ontfutselde de Braziliaan de bal en verschalkte Tatarusanu met een niet harde maar zeer geplaatste curve-bal. Het antwoord van de bezoekers was karig. De kansen bleven voor FC Utrecht. Dries Mertens zag Tatarusanu te ver voor zijn goal staan, maar de goalie kon nog net bij de lob en Mulenga had zijn vizier niet voldoende opgepoetst.

Vanuit het niets kwamen de Roemenen, een kwartier voor tijd, op gelijke hoogte. Een vrije trap van Banel Nicolita werd door Alje Schut onhandig achter Vorm gekopt. De gelijkmaker had een verlammend effect op FC Utrecht dat het vloeiende aanvalsspel meer en meer zag verdwijnen. De ploeg was alleen nog gevaarlijk uit standaardsituaties waarbij de grootste kansen voor Mulenga waren. De Zambiaan kreeg een vrije kopkans maar ook de bal verkeerd op het hoofd. In de laatste minuut van de blessuretijd volleerde Mulenga nog goed op een vrije trap van Mertens, maar Tatarusanu had nog een voortreffelijke reflex in huis.