FC Utrecht maakt na bliksemtreffer Labyad einde aan sterke reeks Sparta

Na vier competitiewedstrijden op rij zonder nederlaag heeft Sparta Rotterdam zondag zijn meerdere moeten erkennen in FC Utrecht. Zakaria Labyad maakte de snelste goal van dit seizoen in de Eredivisie en benutte een vrije trap, voordat Gyrano Kerk het duel op Het Kasteel besliste: 1-3.

Labyad ontbrak vorige week vanwege een schorsing tegen Excelsior, maar was tegen Sparta weer van de partij en had slechts 37 seconden nodig om de score te openen. Sparta trapte af, maar raakte de bal snel kwijt en werd verrast in de tegenaanval. Kerk brak op snelheid door op rechts en legde terug op Labyad, die beheerst binnen schoot.

Na de eerste Eredivisie-goal van dit voetbaljaar die in de eerste minuut werd gemaakt moest Sparta in de achtervolging. De bezoekers kregen na een kwartier echter een grote kans om de marge te verdubbelen, toen Kerk een voorzet van Urby Emanuelson over kopte. Yassin Ayoub dacht ook nog even gevaarlijk te kunnen worden, maar zijn pass belandde via Michel Breuer in de handen van Roy Kortsmit.

Deroy Duarte van Sparta (links) in een gevecht om de bal met Yassin Ayoub van FC Utrecht.

Kortsmits collega aan de overkant, David Jensen, werd in de eerste helft niet getest. Nick Proschwitz probeerde het tweemaal, maar hij kreeg de bal door goed verdedigingswerk van Utrecht niet tussen de palen. Na tien minuten in de tweede helft had Proschwitz wél succes. Op aangeven van Robert Mühren bekroonde de spits, die speelde omdat Stijn Spierings geblesseerd was, zijn basisdebuut met een doelpunt (1-1).

De wedstrijd was na de gelijkmaker opeens helemaal los. Ryan Sanusi zette Sparta bijna op voorsprong, maar zijn schot ging maar net naast, en aan de overkant redde Kortsmit geweldig bij een knal van Sander van de Streek. De keeper zag er echter een stuk minder goed uit bij de 2-1 van Labyad, twintig minuten voor tijd. Kortsmit leek bij de vrije trap van de middenvelder bang voor een botsing met de paal en greep niet goed in, waardoor Labyad de bal in de kruising van de korte hoek zag belanden.

De beslissing kwam vijf minuten later van de voet van Kerk. Van de Streek verlengde een uittrap van Jensen tot bij Kerk, die veel sneller was dan Breuer en Kortsmit passeerde met een schuiver in de verre hoek. Utrecht speelde de wedstrijd hierna gecontroleerd uit en heeft dit kalenderjaar nu achttien wedstrijden gewonnen: een clubrecord. De ploeg van Erik ten Hag staat dankzij de driepunter in Rotterdam op 23 punten; één meer dan landskampioen Feyenoord. Sparta blijft op elf punten steken.