FC Twente spoelt dubbele kater weg tegen Excelsior

FC Twente heeft zich woensdag hersteld van de nederlaag die afgelopen weekend werd geleden bij FC Volendam. De ploeg van trainer Ron Jans won met ruime cijfers van Excelsior, dat een dramatische start kende in Enschede.

FC Twente
FC Twente
4 - 0
Excelsior
Excelsior

Zowel Twente als Excelsior was vooraf uit op revanche. Twente strandde een week geleden in Europa na een tweeluik tegen Fiorentina en verloor afgelopen weekend dus met 1-0 bij promovendus FC Volendam, waarna Ricky van Wolfswinkel zijn irritatie uitte over sommige ploeggenoten. Excelsior werd compleet afgedroogd door PSV (1-6). Twente, waar Michal Sadílek, Robin Pröpper, Michel Vlap en Virgil Misidjan ontbraken, ging echter een stuk beter met de frustratie uit het weekend om.

Dat bleek al na enkele seconden. Aanvoerder Redouan El Yaakoubi dribbelde in tijdens de opbouw van de bezoekers, maar zette zichzelf vast en verloor uiteindelijk de bal. Denilho Cleonise veroverde, ging op keeper Stijn van Gassel af en opende al na veertien seconden de score.

Denilho Cleonise opent de score voor FC Twente.

De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen bleek niet te hebben geleerd van de fout bij de 1-0 en eigenlijk ook niet van het duel met PSV. De Kralingers probeerden van achteruit op te bouwen, terwijl Twente de gasten onder druk zette. Daar had Excelsior moeite mee. De bezoekers kwamen nauwelijks van de eigen helft af en Twente profiteerde na acht minuten opnieuw. Uiteindelijk was het Van Wolfswinkel die na een goede aanval Christos Tzolis vond. De Griek maakte er 2-0 van.

De VAR keek na de 2-0 nog of er sprake was van buitenspel, maar dat werd opgeheven door Nathan Tjoe-A-On. Pas na de 2-0 herpakte Excelsior zich en liet de ploeg uit Rotterdam zich wat meer zien. Even dachten de bezoekers ook te scoren, maar door dat doelpunt ging na lang VAR-beraad een streep. Couhaib Driouech rondde af nadat hij met een steekpass werd weggestuurd, maar de aanvaller bleek centimeters buitenspel te hebben gestaan.

Twente ontsnapte zo aan de aansluitingstreffer en nam - na kansen in het restant van de eerste helft - na rust verder afstand van Excelsior. Na ruim een uur was het linksback Gijs Smal die de bal klaarlegde voor Václav Cerny, die compleet vrijstaand binnenschoot. De Tsjech stond pas net in het veld nadat hij Cleonise had afgelost. Cerny bleef uiteindelijk tot het laatste moment scherp, want de aanvaller zorgde in de extra tijd na klungelig uitverdedigen van Excelsior ook nog voor de 4-0. Zo herstelde Twente zich en Excelsior moest juist langer wachten op herstel.