FC Twente overleeft onverwacht spannende slotfase in Heerenveen

FC Twente heeft zondag voor de vierde keer op rij gewonnen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans versloeg SC Heerenveen, dat in de slotfase nog dicht bij een gelijkspel kwam in het eigen Abe Lenstra Stadion.

sc Heerenveen
2 - 3
FC Twente
FC Twente

Twente reisde met veel vertrouwen naar Heerenveen. De ploeg van Jans boekte drie zeges op rij en niet tegen de minste tegenstanders. FC Utrecht (1-0), Vitesse (1-4) en afgelopen donderdag nog AZ (3-1) werden over de knie gelegd, waardoor Twente zich nestelde in de subtop. Van een goede vorm was bij Heerenveen minder sprake. De club onthulde voor de wedstrijd tegen Twente de Riemer van der Velde-tribune en de Foppe de Haan-tribune. Onlangs werd bekend dat de clubiconen een tribune naar zich vernoemd krijgen.

Waar Twente tegen AZ al na 31 seconden scoorde, moesten de bezoekers in Heerenveen iets langer wachten op een doelpunt. Toch viel de 0-1 al snel. Ibrahim Dresevic raakte Ricky van Wolfswinkel bij een corner in zijn gezicht en na VAR-beraad weest scheidsrechter Jeroen Manschot naar de stip. Dresevic kreeg de gele kaart en Van Wolfswinkel benutte de penalty: 0-1.

Met een vroege voorsprong op zak kwam het ideale scenario voor Twente uit. Maar waar AZ donderdag na de snelle goal van Twente nog kansen creëerde, slaagde Heerenveen daar een stuk minder in. Door geklungel achterin werd juist een grote kans weggegeven. Milan van Ewijk verspeelde de bal aan Van Wolfswinkel, maar Daan Rots faalde vervolgens oog in oog met doelman Erwin Mulder. De keeper raakte daarbij geblesseerd en had verzorging nodig.

Twente hield het initiatief in handen en leek na een half uur op 0-2 te komen. Ramiz Zerrouki kreeg de ruimte op het middenveld en krulde de bal op prachtige wijze in het doel, maar de VAR constateerde in een eerder stadium buitenspel van Dimitris Limnios. Daardoor ging er een streep door de 0-2. Die kwam er vlak voor rust alsnog. Opnieuw verspeelde Van Ewijk de bal met een te korte pass op Mulder. Rots onderschepte en scoorde deze keer wel.

In de rust bleek dat Mulder niet meer verder kon bij Heerenveen. Xavier Mous maakte zich klaar en debuteerde in de tweede helft bij de club waar hij afgelopen zomer tekende na een verblijf bij PEC Zwolle. De keeper zag dat Heerenveen in het tweede bedrijf erg weinig klaarspeelde. Na 66 minuten gebeurde dat waar een doelman voor vreest. Sven van Beek speelde de bal zonder te kijken hard terug op Mous, die niet op de goede plek stond en er niet meer bij kon. De bal rolde in het doel en zo stond Twente op 0-3. Voor Van Beek was het de achtste eigen goal uit zijn loopbaan.

Zo leek de wedstrijd al min of meer gespeeld, maar niets bleek minder waar. Heerenveen bracht de spanning juist helemaal terug. Tibor Halilovic zag zijn schot van afstand getoucheerd worden en in het doel verdwijnen, waardoor het 1-3 werd. Enkele minuten later kopte Henk Veerman uit een voorzet van de Kroaat de 2-3 binnen en moest Twente toch weer vrezen. Verder dan de 2-3 kwam Heerenveen echter niet, waardoor Twente de vierde zege op rij boekte.