FC Twente loopt averij op ondanks comeback in spektakelstuk tegen NEC

FC Twente heeft zaterdagavond ternauwernood de eerste thuisnederlaag in anderhalf jaar voorkomen. De formatie van trainer Joseph Oosting kwam tegen NEC in de tweede helft op een 1-3 achterstand en knokte zich daarna terug.

FC Twente
FC Twente
3 - 3
N.E.C.
N.E.C.

NEC was gewaarschuwd voor Twente, dat tot zaterdag alle zes de thuiswedstrijden in de Eredivisie won. In De Grolsch Veste zijn de Tukkers nog onverslaanbaar gebleken en de Nijmegenaren kwamen dan ook niet op bezoek om de poorten open te zetten. Met een compacte defensie en linksback Youri Baas als linksbuiten hoopte NEC op een stunt. Bij Twente stond Carel Eiting voor het eerst in de basis. Hij verving de geschorste Michal Sadilek.

Met Eiting in de basis zocht Twente direct de aanval en dat leverde al snel kansen op. Jasper Cillessen had een knappe redding in huis op een inzet van Manfred Ugalde, terwijl Michal Vlap even later de paal raakte. De Twentse storm ging daarna ietwat liggen, maar pogingen van NEC om te counteren leverden weinig op. De gasten kregen voor rust toch de openingstreffer om de oren. Het voorbereidend werk was van Vlap, die Sem Steijn bediende. De aanvallende middenvelder kreeg de ruimte om van dichtbij in te schieten. Cillessen raakte de bal wel, maar die vloog door zijn benen. Daardoor zag de doelman er ongelukkig uit.

Wie er ook ongelukkig uitzag, maar dan na de rust, was Vlap. De middenvelder van Twente kreeg de bal uit een corner van NEC tegen zijn schouder en zorgde er zo voor dat de bal via NEC'er Mathias Ross in het doel belandde. De Deen maakte zo zijn eerste goal van het seizoen, al had hij dat zelf niet eens echt door. Zo stond het 1-1 en kreeg NEC al snel de kans op de voorsprong. Sontje Hansen koos echter voor een overstapje in plaats van een schot, waardoor de aanval van NEC mislukte.

De verrassende 1-2 van de Nijmegenaren volgde daarna alsnog na een prachtige aanval. Magnus Mattsson combineerde na een pass van Lasse Schöne en gaf een strakke voorzet, waar Bart van Rooij tegenaan liep en zo voor de 1-2 zorgde. Voor Twente was het een nieuwe situatie: de Tukkers kwamen dit seizoen in de Eredivisie niet eerder op achterstand in eigen huis. Het karwei werd nog veel zwaarder toen NEC na 65 minuten ook nog de 1-3 maakte. Schöne en Mattsson verzorgden het voorbereidende werk en Baas rondde knap af.

Zo was een stunt in de maak voor NEC, maar Twente antwoordde na wissels van trainer Joseph Oosting nog wel. Invaller Younes Taha slingerde de bal voor en waar Cillessen nog moeizaam redde op een poging van Robin Pröpper was de keeper kansloos op de rebound van Steijn, die zo zijn tweede goal van de avond maakte en de spanning terug bracht. De thuisploeg ging daarna door en maakte in de slotfase gelijk. Ugalde schoot raak en protesten van NEC vanwege hinderlijk buitenspel van Steijn werden weggewuifd door scheidsrechter Joey Kooij. Twente hoopte daarna nog op de winnende treffer, maar die viel niet meer.