FC Twente bezig aan historisch slecht seizoen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdagavond staan slechts drie duels op het programma. Koploper PSV ontvangt PEC Zwolle, degradatiekandidaat FC Twente gaat op bezoek bij SC Heerenveen en Heracles Almelo fungeert als gastheer van ADO Den Haag.

FC Twente bezig aan historisch slecht seizoen

SC Heerenveen - FC Twente


Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Jeroen Manschot
Laatste 5 Eredivisie-duels SC Heerenveen:8 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Twente:6 punten

Actueel

• Afgelopen week rekende SC Heerenveen af met Sparta Rotterdam, waardoor de Friezen in elk geval nog steeds in de race zijn voor een optreden in de play-offs om Europees voetbal. Van zo'n perspectief kan FC Twente alleen maar dromen. De landskampioen van 2010 houdt alleen op doelsaldo nummer zestien NAC Breda onder zich.

• SC Heerenveen - FC Twente is vanzelfsprekend een bijzonder duel voor FC Twente-trainer Gertjan Verbeek, die als speler en als trainer jarenlang werkte bij de Friezen.

• Denzel Dumfries is deze Eredivisie-jaargang bij liefst zeven goals van SC Heerenveen rechtstreeks betrokken geweest (twee goals en vijf assists). Daarmee leidt de verdediger dit klassement bij de Friezen.

SC Heerenveen won vorige week moeizaam van Sparta Rotterdam.

• Spelers van FC Twente wonnen in de eerste twintig speelrondes 47,4 procent van hun persoonlijke duels. Alle andere selecties kwamen tot een hoger percentage.

• Sinds de komst van Jurgen Streppel naar het Abe Lenstra Stadion in de zomer van 2016 boekte SC Heerenveen nooit drie thuiszeges op rij. Als zaterdagavond wordt afgerekend met FC Twente is er sprake van een primeur voor de trainer.

Tijdens de voorbije speelronde ging FC Twente onderuit tegen PSV.

• Als enige club dit seizoen kwam SC Heerenveen nog niet tot scoren uit een strafschop. De Friezen mochten ook slechts eenmaal aanleggen vanaf elf meter: Reza Ghoochannejhad faalde in de thuiswedstrijd tegen PSV.

In de eerste twintig speelrondes sprokkelde FC Twente slechts zestien punten bij elkaar, een gedeeld negatief clubrecord. Ook twee seizoenen geleden stonden de Tukkers in deze fase van de competitie op zestien punten.

Midweeks bereikte FC Twente de halve finale van het bekertoernooi.

Historie

• SC Heerenveen zegevierde tot nu toe in slechts acht van de 25 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen FC Twente. De Tukkers boekten elf zeges en zes keer eindigde de confrontatie onbeslist.

Een van de meest memorabele edities van dit duel vond plaats in het seizoen 2010/11. Mede dankzij een uitmuntend optreden van huidig FC Twente-speler Oussama Assaidi - de dribbelaar kreeg een 10 in de VI - legde SC Heerenveen de toenmalige landskampioen op de pijnbank: 6-2.

De laatste vijf Eredivisie-edities van SC Heerenveen - FC Twente:


SeizoenUitslag
2012/132-1
2013/140-2
2014/151-3
2015/161-3
2016/173-1

PSV - PEC Zwolle


Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 Eredivisie-duels PSV:13 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels PEC Zwolle:7 punten

Actueel

PSV kwam zijn eerste twee competitieduels van 2018 schadevrij door en vergrootte afgelopen week de voorsprong op Ajax tot zeven punten. Na twintig speelrondes bekleedt PEC Zwolle nog altijd de vijfde plaats, de 1-2 nederlaag tegen Vitesse ten spijt. Midweeks vonden beide teams hun Waterloo in het KNVB-bekertoernooi.

• Deze Eredivisie-jaargang maakte PSV liefst zes doelpunten in of na de negentigste minuut, minimaal drie meer dan elke andere ploeg.

PEC Zwolle is een van de minst effectieve clubs in de Eredivisie. In de eerste twintig speelrondes zetten De Blauwvingers slechts 12,3 procent van hun schoten om in een doelpunt, alleen NAC Breda (10,4 procent) en Sparta Rotterdam (9,1 procent) scoorden lager.

Midweeks verloor PSV in het KNVB-bekertoernooi van Feyenoord.
Ook voor PEC Zwolle zit het bekeravontuur erop, door toedoen van AZ.

Een evenaring van een fraai clubrecord lonkt voor PSV. De Eindhovenaren triomfeerden in hun laatste twintig Eredivisie-thuisduels, waarmee ze nog maar één zege verwijderd zijn van de reeks van 21 overwinningen tussen oktober 1986 en december 1987.

• PSV zette deze Eredivisie-jaargang zijn eerste negen thuiswedstrijden in winst om. De laatste zes keer dat de equipe dat presteerde werd ook de landstitel gepakt: in 1985/86, 1987/88, 1988/89, 2005/06, 2006/07 en 2014/15.

PEC Zwolle verloor tijdens de vorige speelronde van Vitesse.

• De laatste zeven Eredivisie-treffers die PSV produceerde tegen PEC Zwolle vielen allemaal in het slotkwartier. Zo ook de 0-1 van Nicolas Isimat-Mirin tijdens de eerdere confrontatie dit seizoen.

Historie

• PSV en PEC Zwolle ontmoetten elkaar in het kader van de Eredivisie zeventien keer eerder in het Philips Stadion. Tien keer hielden de Eindhovenaren de punten thuis en zeven keer leed PSV puntenverlies (middels drie remises en vier PEC-zeges).

'Brenet lijkt niet gebukt te gaan onder alle kritiek bij PSV'

• Zeg je PSV - PEC, dan denk je al snel aan de editie van het seizoen 2012/13. De Eindhovenaren verloren toen met 1-3 en verloren Erik Pieters door een rode kaart. Uit frustratie sloeg de linksback toen een gat in een ruit.

De laatste vijf Eredivisie-edities van PSV - PEC Zwolle:


SeizoenUitslag
2012/131-3
2013/141-1
2014/153-1
2015/163-2
2016/174-1

Heracles Almelo - ADO Den Haag


Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 Eredivisie-duels Heracles Almelo:5 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels ADO Den Haag:7 punten

Actueel

• De komende weken wijzen uit of Heracles Almelo nog mee kan doen in de strijd om een optreden in de play-offs om Europees voetbal. De formatie van John Stegeman moet ook nog een beetje naar beneden kijken. ADO Den Haag pakte tot nu toe vier punten meer dan Heracles en draait mee in de middenmoot.

Heracles Almelo moet het dit seizoen vooral van thuiswedstrijden hebben. Voor eigen publiek veroverde de verliezend bekerfinalist van 2012 liefst twintig punten, in uitwedstrijden staat de teller nog altijd op drie punten.

• In de voorbije acht Eredivisie-duels kreeg ADO Den Haag liefst zestien goals om de oren, twee keer zoveel als in de acht competitiewedstrijden daarvóór.

Vorige week speelde Heracles Almelo spectaculair gelijk tegen FC Groningen.

Zeer belangrijk voor de Heraclieden is Brandley Kuwas. De aanvaller creëerde deze Eredivisie-jaargang 61 van de 215 kansen van Heracles, oftewel 28 procent. Bij geen enkele andere Eredivisie-speler ligt dit percentage zó hoog.

ADO Den Haag stond vorige week met lege handen in De Kuip.

ADO Den Haag moet het stellen zonder de geschorste Aaron Meijers, die in de laatste 32 Eredivisie-duels geen minuut miste. Alleen PSV'er Nicolas Isimat-Mirin kan hem dat nazeggen.

Historie

• Heracles en ADO Den Haag betreden zaterdagavond voor de zestiende keer het strijdperk in Almelo. De thuisclub jaagt op zijn achtste zege, terwijl de bezoekers gaan voor hun vierde triomf. Tot nu toe leverden vijf edities geen winnaar op.

• Afgelopen seizoen werd dit duel tijdens de 33ste speelronde afgewerkt. Dankzij onder meer twee treffers van Reuven Niemeijer boekte Heracles Almelo een simpele 4-0 overwinning.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Heracles Almelo - ADO Den Haag:


SeizoenUitslag
2012/133-3
2013/141-0
2014/153-1
2015/161-1
2016/174-0

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.