FC Transfervrij: oude bekenden van de Eredivisie

Reacties

Veel clubs loeren nu al op spelers die vanaf juli zonder club zitten. Vaak zitten er buitenkansjes tussen. Welke spelers met een Eredivisie-verleden zijn dat? VI stelt een team samen van spelers die komende zomer gratis zijn af te halen: FC Transfervrij.

FC Transfervrij: oude bekenden van de Eredivisie

Doelman: Esteban Alvarado
In Alkmaar waren de meningen verdeeld over Esteban Alvarado. De international van Costa Rica wisselde briljante reddingen af met vreemde flaters. Toch verdiende de sluitpost een transfer naar Trabzonspor. In anderhalf jaar heeft Esteban nog geen basisplaats afgedwongen bij de subtopper, waardoor een nieuw contract er niet in lijkt te zitten.

Rechtsback: Manuel da Costa
Kennen we hem nog? Manuel da Costa (30) gold als een dusdanig groot talent dat hij werd benaderd om international te worden voor Portugal, Marokko én Frankrijk. De centrale verdediger koos uiteindelijk voor Marokko, mede omdat de Portugezen en Fransen al snel minder enthousiast waren. Da Costa kwam als een komeet door bij PSV, maar stortte hard neer op aarde. Toch schopte hij het uiteindelijk tot Olympiakos Piraeus, waar zijn contract na dit seizoen afloopt. Da Costa kan als rechtsback en als centrumverdediger uit de voeten.

Centrumverdediger: Jonas Olsson
Op zoek naar een echte bikkel voor de defensie? Jonas Olsson is na dit seizoen transfervrij op te halen. De Zweedse international verdiende in het verleden bij NEC een transfer naar West Bromwich Albion, waar hij al vele jaren een gewaardeerde kracht is. De 33-jarige mandekker is dit seizoen echter zijn basisplaats kwijtgeraakt, een ideaal moment voor een nieuwe uitdaging.

Centrumverdediger: Luca Caldirola
Gold ooit als een van de grootste talenten van Italië, waar hij aanvoerder was van de beloftenploeg van Internazionale én Italië. Vitesse haalde hem op huurbasis naar de Eredivisie, maar de linkspoot wist geen moment aan de hoge verwachtingen te voldoen. Momenteel staat Caldirola onder contract bij Werder Bremen, maar daar krijgt hij nauwelijks speeltijd.

Linksback: Dave Bulthuis
Als gedreven linksback groeide Dave Bulthuis tot publiekslieveling uit bij FC Utrecht. Een mooie transfer naar 1. FC Nürnberg volgde, waar de Nederlander indruk maakt als centrumverdediger. Nürnberg wil graag verlengen met Bulthuis, maar de speler zelf aast op een stapje hogerop. De Bundesliga lonkt.

Centrale middenvelder: Vurnon Anita
Linksback of rechtsback, Vurnon Anita draait zijn hand er niet voor om. Toch speelt de ex-Ajacied nog steeds het liefst als verdedigende middenvelder. Bij Newcastle United moet hij het dit seizoen desondanks vaak doen met een rol als rechtsachter. Anita is geen hoogvlieger bij de Engelsen, maar draait al wel jaren probleemloos mee. Tot een contractverlenging is het desondanks nog niet gekomen.

Centrale middenvelder: Cheick Tioté
Was een sensatie bij Roda JC Kerkrade en een uitstekende speler voor FC Twente. Cheick Tioté startte ook sensationeel aan zijn Engelse avontuur bij Newcastle United. Hij werd de nieuwe Claude Makélélé genoemd, transferbedragen van veertig miljoen euro circuleerden. Mede door blessureleed ging het al snel minder met Tioté, die ook regelmatig overhoop lag met ploeggenoten en trainers. Daar komt bij dat een transfer naar China in het water viel door een mislukte medische keuring.

Aanvallende middenvelder: Ismaïl Aissati
Speelde op zestienjarige leeftijd in het shirt van PSV het middenveld van AC Milan zoek en leek een grootse toekomst tegemoet te gaan. Een controversiële transfer naar Ajax volgde, maar zijn belofte loste Aissati nooit in. De dribbelaar op het middenveld kwam via Vitesse, Antalyaspor en Terek Grozny bij Alanyaspor terecht, waar hij geen basisplaats heeft.

Rechtsbuiten: Salomon Kalou
K2 staat in Rotterdam-Zuid voor altijd synoniem voor de droomvoorhoede die Dirk Kuijt en Salomon Kalou samen vormden. De Ivoriaan vertrok uiteindelijk naar Chelsea en later nog naar Lille en Hertha BSC. Bij die laatste club is hij nog altijd goud waard en lonkt een nieuw contract. Kalou maakt er desondanks geen geheim van dat zijn oude liefde Feyenoord hem wel eens kan bewegen tot een terugkeer naar de Eredivisie.

Linksbuiten: Ibrahim Afellay
Blonk jarenlang uit bij PSV en toen stond ineens het grote Barcelona voor de deur. Ibrahim Afellay stond op het punt van zijn doorbraak in Camp Nou toen het noodlot toesloeg: een gescheurde kruisband. Een herkansing bij Barça zat er niet meer in, maar na een avontuur bij Olympiakos Piraeus hervond Afellay zijn vorm in de Premier League bij Stoke City. Dit seizoen kwam hij door wederom een zware blessure lang niet in actie. Inmiddels is Afellay weer fit en heeft hij nog een half seizoen om een nieuw contract te verdienen. PSV zal ongetwijfeld hopen dat de technicus kiest voor een terugkeer naar Eindhoven.

Spits: Klaas-Jan Huntelaar
Al twee seizoenen gonst het van de geruchten over een terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar naar Ajax. Het kwam er niet van, want steeds besloot Huntelaar toch om Schalke 04 trouw te blijven. Inmiddels is de geblesseerde Nederlander geen basisspeler meer in Gelsenkirchen en door zijn hoge salaris is een nieuw contract geen reële optie. Heeft Ajax hem nog nodig nu Kasper Dolberg is doorgebroken of verkast Huntelaar naar een andere club?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.