FC Transfervrij: buitenkansjes voor koopjesjagers

Reacties

De miljoenen zullen in januari rijkelijk vloeien, maar ook met een lege portemonnee is het goed toeven op de transfermarkt. VI stelt een team samen van gratis kwaliteitsspelers: FC Transfervrij.

FC Transfervrij: buitenkansjes voor koopjesjagers

Doelman: Vladimir Gabulov
Bij niet alle voetballiefhebbers zal deze naam direct een belletje doen rinkelen, maar deze 33-jarige doelman stond tot voor kort te boek als een van de beste keepers van Rusland. In 2013 betaalde Dinamo Moskou nog zeven miljoen euro voor hem aan FC Anzhi. In Moskou was hij drie seizoenen eerste keeper, maar na het afgelopen seizoen liep zijn contract op en vond hij nog geen club.

Rechtsback: Martín Cáceres
Misschien wel hét pareltje van deze selectie aan koopjes. In goeden doen is Martín Cáceres een verdediger die niet misstaat bij een grote Europese club. Helaas is de Uruguayaan in zijn carrière vaak geplaagd door blessureleed. Zijn laatste duel speelde hij daardoor in februari voor Juventus, een paar maanden later liep zijn contract af en sindsdien zit hij zonder club. Inmiddels is hij bijna fit en hebben diverse ploegen uit de Serie A en Premier League al naar de 29-jarige Cáceres geïnformeerd. De rentree van deze spijkerharde verdediger lijkt daarmee dichtbij, de vraag is alleen nog waar.

Centrumverdediger: Felipe Santana
Jarenlang een waardevolle kracht in de kopgroep van de Bundesliga. Eerst bij Borussia Dortmund, daarna bij Schalke 04. Vervolgens is Felipe Santana gaan zwerven over het Europese continent en is zijn voetbalkaars opvallend snel gedoofd. Met dertig jaar oud zou de Braziliaanse mandekker nu ongeveer op zijn piek moeten zijn, maar na dienstverbanden bij Olympiakos Piraeus en Kuban Krasnodar zit hij al een paar maanden zonder club.

Centrumverdediger: Joleon Lescott
Hij heeft een EK en 26 interlands namens Engeland achter zijn naam, vorig seizoen speelde hij voor Aston Villa nog dertig duels in de Premier League. Sindsdien is het stil geworden rond Joleon Lescott (34), die begin dit seizoen al na een paar maanden zijn contract bij AEK Athene liet ontbinden en daardoor transfervrij is. Eindigt zijn carrière met stille trom, of komt hij nog ergens aan de bak?

Linksback: Kévin Constant
Een alleskunner met drie seizoenen bij AC Milan in de benen, maar na zijn Milanese jaren ook heel snel weer uit beeld verdwenen is. De 29-jarige linkerverdediger annex middenvelder speelde afgelopen seizoen bij Bologna, maar maakte daar bepaald geen reclame voor zichzelf. Toch moet deze international van Guinee met twaalf Champions League-duels namens Milan achter zijn naam nog ergens van waarde kunnen zijn.

Controlerende middenvelder: Suley Muntari
Is niet vies van een robbertje vechten en zaagt zelfs op trainingen weleens een tegenstander doormidden. Toch staat buiten kijf dat Sulley Muntari wel degelijk een aardig potje kan voetballen, hoewel hij dat voor het laatst deed op vrij bedenkelijk niveau, namelijk bij Al Ittihad uit Saudi-Arabië. Daarvoor was de 32-jarige Ghanees een vaste naam in de Serie A en Premier League. Hij diende AC Milan, Internazionale, Sunderland, Portsmouth en Udinese en speelde vijftig interlands. Vindt deze notoire badboy nog ergens onderdak, of heeft hij zijn allerlaatste tweede kans al gehad?

Controlerende middenvelder: Raúl Meireles
Was jarenlang een regelmatige verschijning op het middenveld bij FC Porto, Liverpool, Chelsea en Fenerbahçe. Na zijn vertrek bij laatstgenoemde club afgelopen zomer is het echter stil geworden rond de 33-jarige middenvelder, behalve zijn voetbalkwaliteiten ook bekend om zijn opvallende haardracht.

Rechtsbuiten: Jefferson Farfán
Gold in zijn tijd bij PSV als een groot talent, maar die verwachtingen heeft Jefferson Farfán ondanks een jarenlang dienstverband bij Schalke 04 nooit echt kunnen inlossen. Zijn laatste wedstrijden speelde de Peruviaan bij Al Jazira en sindsdien zit zijn carrière op een dood spoor. Pas 32 jaar is Farfán, veel te jong om te stoppen voor een speler die als rechtsbuiten twee seizoenen op rij 21 keer scoorde voor PSV. Wie helpt hem uit de vergetelheid?

'10': Dimitar Berbatov
Een van de stijlvolste spelers van zijn generatie. Eigenzinnig op en naast het veld en inmiddels al een half seizoen clubloos. Zijn beste jaren beleefde Dimitar Berbatov (35) bij Bayer Leverkusen, Tottenham Hotspur en Manchester United. Daarna ging hij afbouwen. Eerst bij Fulham, daarna bij AS Monaco en vorig seizoen bij PAOK Saloniki. Sindsdien is Berbatov een schilder zonder doek.

Linksbuiten: Thiago Neves
Een technicus die jarenlang furore maakte in Brazilië, maar in Europa relatief onbekend is doordat hij slechts één seizoen (2008/09 bij Hamburger SV) op ons continent doorbracht. Nadien is Thiago Neves ouderwets aan het zwerven geslagen over de velden van de Braziliaanse Série A. De afgelopen twee seizoenen voetbalde hij zich schathemeltjerijk in de zandbak, maar hij is pas 31 en nog lang niet versleten. Het moment voor een herkansing in Europa lijkt aangebroken.

Spits: Emmanuel Adebayor
Wordt gezien als ruziemaker en geldwolf, maar is boven alles een meer dan een uitstekende spits. Hij maakte zijn doelpunten voor AS Monaco, Arsenal, Manchester City, Real Madrid en Tottenham Hotspur. Ging afgelopen seizoen afbouwen bij Crystal Palace, maar bakte er daar weinig van en verdween vervolgens van de radar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.