Favoriet Kroatië treft IJsland onder barre omstandigheden

Voetbal International blikt vooruit op de Europese play-offs om een WK-ticket. IJsland en Kroatië staan vrijdagavond (20.00 uur) tegenover elkaar in Reykjavík. Dinsdag volgt de return in Zagreb.

Favoriet Kroatië treft IJsland onder barre omstandigheden

IJsland

Beste WK-prestatie: -
IJsland heeft nooit eerder deel genomen aan een mondiaal eindtoernooi. Sterker, het bereiken van de play-offs om een WK-ticket is een unieke prestatie op zich. Als je alleen al kijkt naar de laatste drie WK-kwalificatiereeksen kun je enkel stellen dat bondscoach Lars Lagerbäck een uitstekende prestatie heeft geleverd.

In de kwalificatiecyclus voor het WK in 2010 werd IJsland troosteloos laatste in de poule met Nederland. Twee jaar daarvoor één-na-laatste in de poule met Kroatië, dat beide duels eenvoudig won (4-0 en 3-1) van IJsland. De beste prestatie was in de reeks voor het WK van 2002. Destijds eindigde IJsland met dertien punten op plaats vier.

Uitgelicht
Kroatië krijgt vrijdag in Reykjavik niet alleen te maken met tienduizend uitzinnige IJslanders, maar ook met de weergoden van het eiland. De afgelopen dagen viel de eerste sneeuw op het eiland en 's nachts vriest het. Ook voor vrijdag wordt er in de hoofdstad sneeuw en regen verwacht. De temperaturen zullen waarschijnlijk wel iets boven nul zijn, aangezien Reykjavík aan zee ligt. Behalve de barre weersomstandigheden krijgt het op voorhand favoriete Kroatië ook te maken met de euforie die momenteel heerst in IJsland na het bereiken van de play-offs ten koste van onder meer Noorwegen.

Overigens zijn strijdlust, passie en het feit dat dit dé kans is om voor eerst in de historie deel te nemen aan het WK niet de enige ingrediënten. Waar de voetbalbond 'slechts' twintigduizend voetballeden telt, heeft het opvallend veel goede voetballers die uitstekend presteren in het buitenland. Mooiste voorbeeld is Eidur Gudjohnsen, die in het verleden furore maakte bij Chelsea, Tottenham Hotspur en Barcelona. Inmiddels is de oud-speler van PSV actief namens Club Brugge, waar hij op 35-jarige leeftijd nog altijd laat zien tot mooie dingen in staat te zijn. Verder springen uiteraard in het oog de aanvallers Kolbeinn Sigthorssón, Alfred Finnbogason en Johann Berg Gudmundsson, die bij respectievelijk Ajax, Heerenveen en koploper AZ in de Eredivisie actief zijn.

Kroatië

Beste WK-prestatie: 3de plaats
De gouden generatie, met onder anderen Robert Prosinecki, Zvonomir Boban en Davor Suker, eindigde op het WK van 1998 als derde; de beste prestatie van de Kroaten tot dusver. En zelfs de finale hoorde even tot de mogelijkheden toen WK-topscorer Suker vlak na rust zijn ploeg op voorsprong zette in de halve finale tegen gastheer, en de uiteindelijke wereldkampioen, Frankrijk. Lang kon Kroatië niet genieten van de voorsprong. Een minuut na de 1-0 trok Lillian Thuram de stand gelijk, terwijl de rechtsachter na ruim een uur de eindstand bepaalde: 2-1. Opvallend genoeg waren het ook de enige treffers van Thuram - die 142 (!) interlands speelde - in het shirt van Frankrijk. De troostfinale werd drie dagen later door Kroatië gewonnen van Nederland (2-1). Namens Oranje was Boudewijn Zenden de doelpuntenmaker. Prosinecki en Suker, die zijn zesde doelpunt aantekende, bezorgden Kroatië de bronzen medaille.

Uitgelicht 
IJsland – Kroatië is op voorhand het duel tussen een kleine- en een grote voetbalnatie. Dat kenmerkt zich niet alleen in de prestaties uit het verleden, maar ook vanwege de inwonersaantallen en de beleving van voetbal. In Kroatië is voetbal zonder enige twijfel volkssport nummer 1. In IJsland ligt dat iets anders. Sinds de aanleg van diverse overdekte voetbalhallen zijn meer mensen op het eiland gaan voetballen, maar de IJslanders gaan over het algemeen net zo lief handballen, zwemmen, skiën en snowboarden. De passie voor het voetbal is dus niet met elkaar te vergelijken. Neem alleen de Kroatische competitiewedstrijden tussen Dinamo Zagreb en Hajduk Split, waarbij de emoties bij tijd en wijle enorm op kunnen lopen.

Onderlinge historie

Slechts twee keer troffen beide landen elkaar in een officiële confrontatie.  In maart 2005 was Kroatië gastheer in de kwalificatiewedstrijd voor het WK 2006 in Duitsland. In september van dat jaar volgde de return in Reykjavík.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
26/03/2005 Kroatië - IJsland 4-0 WK-kwalificatie
03/09/2005 IJsland - Kroatië 1-3 WK-kwalificatie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen