IJsland jaagt met kwartet Eredivisionisten op WK-debuut

Zoals verwacht maken Alfred Finnbogason, Jóhann Berg Gudmundsson, Victor Pálsson en Kolbeinn Sigthórsson deel uit van de 23-koppige selectie waarmee IJsland zich voor het eerst in de historie voor een groot toernooi wil gaan plaatsen.

IJsland jaagt met kwartet Eredivisionisten op WK-debuut

De vier Eredivisionisten waren tijdens de zo succesvol verlopen WK-kwalificatiereeks al een vast gezicht in de ploeg van bondscoach Lars Lägerback. Zo maakte AZ-aanvaller Gudmundsson in september nog een hattrick op bezoek bij Zwitserland (4-4) en was Ajax-spits Sigthórsson (foto) in de afgelopen vier kwalificatieduels telkens een keer trefzeker.

De rol van Eredivisie-topscorer Finnbogason was de laatste maanden minder prominent. De aanvalsleider van SC Heerenveen was vóór de zomer nog een vaste basiskracht, maar moest het dit seizoen doen met slechts twee invalbeurten. NEC-middenvelder Pálsson speelde nog geen enkele keer mee in aanloop naar het WK, maar zit wel regelmatig bij de selectie.

Met het kwartet Eredivisiespelers moet IJsland zich op vrijdag 15 en dinsdag 19 november ten koste van Kroatië plaatsen voor het WK 2014 in Brazilië. Mochten de mannen van Lägerback daar in slagen, dan wordt IJsland de minst bevolkte deelnemer in de historie van de mondiale eindronde. Bovendien zou het de eerste deelname aan een EK of WK betekenen.

Tijdens de allesbepalende return in Zagreb stuiten Finnbogason, Gudmundsson, Pálsson en Sigthórsson op een oude bekende uit de Eredivisie. Björn Kuipers is door de wereldvoetbalbond FIFA aangewezen om in de Kroatische hoofdstad de strijd om het felbegeerde WK-ticket in goede banen te leiden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen