Fati steelt de show bij droomdebuut Koeman als Barça-trainer

Reacties

Ronald Koeman heeft een ongekend droomdebuut beleefd als coach van Barcelona. Al binnen 45 minuten stond de Nederlandse coach met Barcelona op een 4-0 voorsprong. Een stand die ook na negentig minuten op het scorebord stond en Koeman de eerste drie punten van het nieuwe La Liga-seizoen opleverde. 

Fati steelt de show bij droomdebuut Koeman als Barça-trainer
© Pro Shots
Barcelona
Barcelona
4 - 0
Villarreal
Villarreal

De aanloop naar de eerste officiële wedstrijd van Koeman als coach van Barcelona mocht als grillig bestempeld worden. De Nederlandse coach kreeg sinds zijn aanstelling op 19 augustus te maken met ongekende wendingen in de Lionel Messi-soap. De Argentijnse sterspeler wilde weg, moest blijven van de clubleiding en besloot vervolgens te blijven omdat hij het niet kon verkroppen om voor de rechtbank te verschijnen tegen zijn grote liefde. In een openhartig interview haalde Messi snoeihard uit naar de clubleiding, waarna hij ook bij het afscheid van Luis Suárez naar Atlético Madrid de clubleiding bekritiseerde. 'Je verdient dit niet, maar niets verbaast me meer', zei de Argentijn.

In de tussentijd moest Koeman zich onverstoord voor blijven bereiden op de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Villarreal. In aanloop naar dat duel verdedigde de Nederlandse coach zichzelf door te stellen dat het niet een keuze van de coach was om Suárez te laten gaan. Maar wie de voetbalwereld een beetje begrijpt, snapte dat Koeman zondagavond maar beter kon winnen van Villarreal. Suárez scoorde namelijk twee keer bij zijn debuut voor Atlético Madrid en bij puntenverlies van Koeman en Barça zelf waren de Spaanse krantenkoppen van maandagochtend voorspelbaar geweest.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Gelukkig voor Koeman liep zijn eigen debuut ook vlekkeloos. De Nederlander begon in een 4-2-3-1-formatie met onder meer basisplaatsen voor Messi, Frenkie de Jong, Philippe Coutinho, Antoine Griezmann en Ansu Fati. Laatstgenoemde zorgde ervoor dat Koeman al binnen twintig minuten met een heerlijk gevoel op de bank van Camp Nou zat. De zeventienjarige Fati opende na een kwartier de score door een voorzet van Jordi Alba op fraaie wijze af te ronden in de korte hoek. Toen hij vier minuten later ook de 2-0 maakte op aangeven van Coutinho kon er bij Koeman een brede glimlach vanaf. Hij zag hoe zijn voorwaartsen continu in beweging waren, ook zonder bal, en zo grote ruimtes voor elkaar creëerden. Het motto 'alle ballen op Messi' was geen moment van toepassing.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Nee, het was Fati die de show stal bij het officiële debuut van Koeman. Met zijn twee goals werd hij de jongste speler uit de vijf topcompetities met minstens tien goals sinds de start van het seizoen 2019/20. Bij zijn laatste negen basisplaatsen, voor zowel Barcelona als het Spaanse elftal, was Fati zelfs goed voor zeven goals. Of dat nog niet genoeg was, zorgde hij er ook nog voor dat Messi na 35 minuten een penalty mocht nemen. De jongeling werd gevloerd in het penaltygebied en Messi benutte die kans van elf meter. Ook de Argentijnse sterspeler zorgde zodoende voor een fraaie statistiek: hij werd de vierde speler in de La Liga-historie die in zeventien opeenvolgende seizoenen het net wist te vinden. Sergio Ramos voegde zich eerder dit weekend al in dat rijtje.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De goal van Messi zorgde bij de veelbesproken sterspeler voor een grote lach op zijn gezicht en er was ook meer dan voldoende reden om te lachen bij het Barcelona van Koeman, dat fris oogde en voor rust zelfs nog een vierde goal maakte. Daarbij kreeg het wel hulp van Villarreal-verdediger Pau Torres, die de bal in het doel gleed voordat Sergio Busquets dat kon doen. Hij zorgde zodoende voor een zéér comfortabele 4-0 ruststand. Een ruststand waarop Koeman alleen in zijn fijnste dromen zal hebben gerekend.

© Pro Shots

Die stand was echter de fijne werkelijkheid voor Barcelona, dat na rust wat gas terug nam. Het vuurwerk kwam in de tweede helft vooral nog van buiten het stadion. Vuurpijl na vuurpijl werd de lucht in geschoten buiten het lege Camp Nou en daarmee kreeg Koeman ook nog eens de feestelijke aankleding die perfect aansloot op zijn debuut als coach. Op het veld zelf bleef het vuurwerk zoals gezegd wel uit na rust.

De score had voor Barcelona overigens nog wel verder op kunnen lopen in dat tweede bedrijf. Messi had nog twee schietpogingen die hij op fraaie wijze gekeerd zag worden door doelman Sergio Asenjo. Villarreal kwam er af en toe gevaarlijk uit, maar écht grote kansen bleven uit voor ‎El Submarino Amarillo, waardoor Barcelona-doelman Neto (vervanger van de geblesseerde Marc-André ter Stegen) ook direct de nul hield in het eerste duel onder de voormalig Oranje-bondscoach, die de eerste drie punten mocht bijschrijven.

Donderdag, op 1 oktober, wacht nu de volgende wedstrijd: de eerste uitwedstrijd van het seizoen. Dan is Celta de Vigo de tegenstander.

LaLiga

Stand LaLiga 2020/2021

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
5
Real Sociedad
38
17
11
10
59-38
+21
62
6
Real Betis Sevilla
38
17
10
11
50-50
0
61
7
Villarreal
38
15
13
10
60-44
+16
58
8
Celta de Vigo
38
14
11
13
55-57
-2
53
9
Granada
38
13
7
18
47-65
-18
46
10
Athletic de Bilbao
38
11
13
14
46-42
+4
46
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.