Fatale misser Gyan helpt Uruguay langs Ghana

Uruguay is dinsdag in de halve finale de tegenstander van Nederland. De Zuid-Amerikanen namen na een knotsgekke slotfase de strafschoppen beter dan Ghana. John Mensah en Dominic Adiyiah misten hun penalty en werden de schlemiel van de avond omdat El Loco (de gek), Sebastián Abreu, wel raak schoot.

Asamoah Gyan was echter de grootste schlemiel. De aanvaller had het duel voorafgaand aan de penaltyserie al kunnen beslissen. In de slotseconde van de verlenging haalde Luis Suarez een kopbal als een volleerd keeper met zijn handen van de lijn (foto). Het kwam de Ajacied op een rode kaart te staan. Belangrijker was de strafschop die Ghana kreeg. De onfortuinlijke Gyan raakte de lat en verzuimde zo de wedstrijd te beslissen.

Alvorens de penaltyserie de beslissing bracht in het Soccer City Stadium hielden beide ploegen elkaar in evenwicht: 1-1. Op slag van rust had Sulley Muntari met een afstandsschot de Ghanezen op voorsprong gezet. Diego Forlán bracht na rust de ploegen uit een vrije trap weer op gelijke hoogte.

Met de uitschakeling van Baghana Baghana verdwijnt de laatste Afrikaanse deelnemer uit het toernooi in Zuid-Afrika. <br /><br /> In het eerste halfuur was Uruguay de bovenliggende partij. Doelman Richard Kingson kon enkele keren maar ternauwernood een achterstand voorkomen. Ghana zette na precies een halfuur spelen aan voor een offensief. Een ziedende kopbal van Vorsah miste de kruising op een haar. De kopkans gaf de Ghanezen hoop. Een minuut later bracht Kevin-Prince Boateng zijn ploeggenoot Gyan in stelling. De spits van Stades Rennes zag zijn poging maar rakelings naast het doel van Fernando Muslera verdwijnen.

Ondanks dat Muntari en Boateng in het vervolg dichtbij de openingstreffer waren, leken de ploegen af te steven op een 0-0 ruststand. Muntari dacht daar echter anders over. Van ruim dertig meter vuurde de middenvelder van Internazionale op doel. Zijn afstandsschot verraste Muslera, waardoor Ghana toch nog met een voorsprong ging rusten.

Forlán zorgde tien minuten na rust voor de gelijkmaker. De aanvaller benutte op fraaie wijze een vrije trap. Kanttekening was wel het matige optreden van Kingson. Het zwabberende schot van Forlán leek houdbaar, maar de goalie bleef een antwoord schuldig. Uruguay ging na de gelijkmaker op zoek naar een voorsprong. Suarez was dichtbij, maar verzuimde zijn vierde treffer van het toernooi aan te laten tekenen. Omdat Ghana ook maar nauwelijks onder de Uruguayaanse druk uitkwam, moest een verlenging de beslissing brengen in Johannesburg.

In de verlenging vielen weinig mogelijkheden te noteren totdat de slotminuut aanbrak. Gyan bezweek echter vanaf elf meter onder de druk.

De aanvaller revancheerde zich tijdens de strafschoppenserie enigszins voor zijn misser. Hij benutte de eerste penalty van Ghana. Maar door de missers van Mensah en Adiyiah kon Abreu met een Panenka het vonnis vellen.

Luis Suarez en Jorge Fucile moeten het treffen met Nederland missen. Beide Uruguayanen zijn geschorst.