FA onthult: door deze appjes naar gokkende vrienden kwam Trippier in de problemen

Reacties

De FA heeft het rapport achter de aanklacht tegen Kieran Trippier wegens het overtreden van de gokregels geopenbaard. De verdediger van Atlético Madrid hangt een schorsing van tien weken en een forse boete boven het hoofd.

FA onthult: door deze appjes naar gokkende vrienden kwam Trippier in de problemen
© Pro Shots

De Engelse voetbalbond heeft Trippier een schorsing van tien weken plus een boete van ruim 77 duizend euro opgelegd, maar de straf is voorlopig opgeschort. Atlético is namelijk naar de FIFA gestapt, omdat de Madrilenen zich benadeeld voelen door een zaak waar ze eigenlijk niets mee te maken hebben. Trippier mag zo officieel weer spelen tot de wereldvoetbalbond een oordeel heeft geveld over in hoeverre hij nu schuldig is aan het helpen bij onrechtmatig gokken met voorkennis.

In afwachting van het oordeel van de FIFA heeft de FA dinsdag het onderzoeksrapport openbaar gemaakt. Het document biedt een interessant inkijkje in waar het misging voor de voormalige verdediger van Tottenham Hotspur. Zo is te zien hoe Trippier verschillende vrienden via WhatsApp op de hoogte houdt van de transferontwikkelingen, waarna zijn vrienden bij bookmakers hebben ingezet op een overstap van de Engels international naar Atlético.

Zo liet een vriend genaamd Oliver Hawley – nadat hij al had ingezet – met een appje aan Trippier weten dat hij zes keer zijn inzet terug zou krijgen als de vleugelverdediger naar Atlético zou gaan. Trippier reageerde met drie lach-emoticons en stuurde later: 'Het gaat gebeuren'. Vrijwel direct daarna zette Hawley nog twee keer geld in op de optie dat zijn vriend naar de Madrilenen zou vertrekken. Hawley plaatste uiteindelijk tien weddenschappen, met een inzet variërend tussen de 22 en 72 euro per bet.

Trippier hield zijn vrienden naarmate de onderhandelingen tussen Atlético en Spurs vorderden met korte berichten op de hoogte. Ook een andere vriend, Matthew Brady, ging inzetten op de bewuste transfer, kort nadat hij op 14 juli met Trippier en diens gezin een dag had doorgebracht in een safaripark. Het vermoeden is dat de twee daar hebben gesproken over de transfer die in aantocht was. Trippier ontving kort na de ontmoeting een appje van Brady: 'Ik kon er maar een beetje op inzetten, ze werkten met strikte limieten, hou me maar op de hoogte, maat.' Trippier reageerde: 'Geen zorgen, vriend.'

De transfer van Trippier naar Spanje werd uiteindelijk op 17 juli door Atlético en Spurs bevestigd. Dat leverde verschillende vrienden van de speler, met wie hij in groepsapps zat, minstens een paar duizend euro op. De telefoon van Trippier werd later in beslag genomen door de Engelse voetbalbond, waarna de gesprekken zijn nagelezen. Screenshots zijn in het onderzoeksrapport geplaatst, als extra bewijs.

Kane, Southgate en Dyche
De FA deed uitgebreid onderzoek naar het handelen van Trippier voordat de aanklacht bekend werd gemaakt. Niet alleen werd er uitvoerig gesproken met de verdediger, die de appgesprekken afdeed als ongein, ook leverde de speler getuigenverklaringen aan. Zo schetsten bondscoach Gareth Southgate, Tottenham Hotspur-captain Harry Kane en Burnley-manager Sean Dyche (Trippier speelde bij Burnley voordat hij naar Spurs ging) een beeld van een integere en hardwerkende professional. Het moest Trippier helpen een grote straf te ontlopen.

Of die grote straf er alsnog komt, is afwachten. Atlético-trainer Diego Simeone bevestigde dinsdag dat hij Trippier officieel weer tot zijn beschikking heeft. De Argentijn zei een arm om de schouder van de rechtsback te hebben geslagen en de coach verwacht in de komende dagen verder bijgepraat te worden over de zaak. Trippier traint voorlopig nog apart van de groep en komt woensdag ook niet in actie in de bekerwedstrijd tegen Cornella.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.