FA Cup: Arsenal dankt VAR, Dervisoglu tovert wél in Engeland

Arsenal heeft zijn zeldzame zegereeks dit seizoen uitgebreid in het FA Cup-toernooi. Tegen Newcastle United hadden de Londenaren wel een verlenging nodig. Brentford rekende binnen negentig minuten af met zijn tegenstander, daar mocht het Halil Dervisoglu voor bedanken.

Arsenal
Arsenal
nv
2 - 0
Newcastle United

Richting het nieuwe jaar hervond Arsenal de vorm en won het zowaar driemaal op rij, tegen Newcastle United kon de club de goede vorm niet voortzetten. Arsenal was weliswaar gevaarlijker dan de uitclub, maar tot levensgrote kansen leidde dit allemaal niet.

De beste kans was zelfs voor Newcastle, een minuut voor tijd had Andy Carroll het kunnen beslissen in het Emirates Stadium. Zijn inzet werd echter ternauwernood geblokt door keeper Bernd Leno, die er zo een verlenging uitsleepte voor zijn club.

In die verlenging werd uitgerekend Emile Smith-Rowe de grote man aan Arsenal-zijde. De aanvaller kreeg vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd rood, maar na ingrijpen van de VAR werd die kaart omgezet in geel. Daardoor mocht Smith-Rowe blijven staan, aan het begin van de tweede helft van de verlenging schoot hij raak via de paal. Vervolgens gaf Newcastle te veel ruimte weg achterin, waar Pierre-Emerick Aubameyang enkele minuten later van profiteerde: 2-0. Daardoor gaat Arsenal naar de vierde ronde van het FA Cup-toernooi.

Brentford
Brentford
2 - 1
Middlesbrough

Ook Brentford mag zich melden in de volgende ronde, daar mocht het een 'nieuweling' voor bedanken. Bij FC Twente kon huurling Halil Dervisoglu geen potten breken, maar in de eerste wedstrijd voor Brentford na het afbreken van zijn huurperiode schitterde de aanvaller meteen. In het bekerduel met Middlesbrough was hij goed voor een doelpunt én een assist.

Stoke City
Stoke City
0 - 4
Leicester City

Waar Everton pas na verlenging won van Rotherham United (zie onder), won Leicester later op de middag overtuigend van Stoke City. De nummer acht van het Championship kon geen vuist maken tegen de nummer drie van de Premier League, die na 34 minuten op voorsprong kwam door een prachtige treffer van vleugelverdediger James Justin.

Na rust liep Leicester uit naar een overtuigende overwinning. Marc Albrighton maakte er na een uur op aangeven van Youri Tielemans 0-2 van, waarbij de defensie van Stoke er niet best uitzag. In de slotfase voerden Ayoze Pérez en Harvey Barnes de score verder op, waardoor Leicester drie dagen voor de kraker tegen Chelsea geen problemen kende.

Dat kon niet worden gezegd van Burnley. De ploeg van Erik Pieters was in de Premier League juist bezig aan een goede periode met tien punten uit de laatste vijf duels, maar kwam zaterdagmiddag een doelpunt van Cameron Jerome pas in de extra tijd te boven dankzij Matej Vydra. Na verlenging en een penaltyserie werd tegen Milton Keynes Dons (League One) een FA Cup-stunt voorkomen: bij de derdeklasser misten twee spelers, voor Burnley kwam alleen Vydra niet tot scoren in de afsluitende penaltyreeks.

Het in de Premier League onderaan bungelende Sheffield United ontsnapte tegen Bristol Rovers (ook League One) aan een blamage met de eerste zege in een officiële wedstrijd sinds 11 juli, terwijl ook Fulham een plek in de volgende ronde bemachtigde. Tegen Queens Park Rangers had de club wel verlenging nodig, maar daarin werd gescoord door Bobby Reid en Neeskens Kebano. Kenny Tete had een basisplaats bij Fulham, hij werd aan het begin van de verlenging gewisseld.

Voor West Brom zit het toernooi om de FA Cup erop. De club, die iets meer dan een week geleden Liverpool nog beteugelde, ging na penalty's onderuit bij Blackpool (League One). Na reguliere speeltijd en verlenging stond het 2-2, waarna de club van het derde niveau de strafschoppen beter nam. Voormalig NAC Breda-speler Sullay Kaikai liet als laatste penaltynemer van Blackpool nog de kans liggen om West Brom de genadeklap uit te delen, maar de nummer negentien van de Premier League miste via Matheus Pereira daarna ook, waardoor uitschakeling alsnog een feit was.

Bekijk hier alle uitslagen in het FA Cup-toernooi.

Chorley
Chorley
2 - 0
Derby County

Zoals zoveel Engelse ploegen kreeg ook Derby County deze week te maken met meerdere coronabesmettingen. Om die reden lieten The Rams zaterdagmiddag alle selectiespelers én de vaste staf thuis, waardoor bijvoorbeeld Mike te Wierik en Kelle Roos ontbraken, net als manager Wayne Rooney. De ploeg stond onder leiding van Pat Lyon (normaal hoofd van de jeugdopleiding) en spelers uit de Onder-23 en de Onder-18.

De club van het tweede Engelse niveau nam het met die geïmproviseerde selectie op tegen Chorley FC, een club die meedraait in de middenmoot van de National League North, het zesde niveau. Die opdracht bleek te zwaar voor het uitgeklede Derby County, dat met 2-0 onderuitging. Voor rust was het Connor Hall met de 1-0 namens de amateurs, een paar minuten voor tijd gooide Mike Calveley de wedstrijd in het slot.

Het bekersucces leidde na afloop tot een groot feest in de kleedkamer van Chorley, waarbij er een bepaald niet alledaags feestlied werd gezongen.

Everton
Everton
nv
2 - 1
Rotherham United

Het duel op Goodison Park was er eentje tussen de nummer zeven van de Premier League en de nummer 23 van het Championship. Bij de bezoekers zat Florian Jozefzoon (onder meer ex-Ajax en -PSV) op de bank, hij zag hoe de ploeg van manager Carlo Ancelotti al vroeg op 1-0 kwam. Na een mooie steekpass van jongeling Anthony Gordon zorgde Cenk Tosun met een kunstig stiftje voor de openingstreffer.

Dat was ook de ruststand, waardoor de bezoekers zeker het gevoel zullen hebben gehad dat er een bekerstuntje in zat. Dat gevoel werd alleen maar versterkt toen Matthew Olosunde er tien minuten na de pauze 1-1 van maakte. Die stand stond ook na negentig minuten op het scorebord, waardoor verlenging de beslissing moest brengen. Daarin sloeg Everton via Abdoulaye Doucouré snel toe, daarmee zorgde hij voor opluchting bij The Toffees.

Norwich City
2 - 0
Coventry City

De bekerclash tussen de twee ploegen uit het Championship werd geen Nederlands onderonsje. Bij de thuisploeg ontbrak keeper Tim Krul na een positieve coronatest, maar bij de bezoekers begon Gustavo Hamer (dit seizoen in bloedvorm) wél in de basis. Hij kon echter niet voorkomen dat zijn ploeg al razendsnel met 2-0 achter stond, door goals in de zesde en zevende minuut van Kenny McLean en Jordan Hugill. Dat was ook de eindstand, waardoor Norwich City door is.

Nottingham Forest
1 - 0
Cardiff City

Met Leandro Bacuna (ex-FC Groningen) de hele wedstrijd binnen de lijnen kwam het bekeravontuur voor Cardiff City ten einde. De thuisploeg kwam al na twee minuten spelen op 1-0 door Lyle Taylor, dat bleek ook direct de winnende treffer voor Nottingham Forest.

Bekijk in ons Matchcenter alle uitslagen in het FA Cup-toernooi.