Experimenteel Oranje verliest op valreep van Bayern

Het Nederlands elftal heeft in de oefenwedstrijd tegen Bayern München een nederlaag geleden. Voor Oranje stond het duel in het teken van experimenteren.

Bondscoach Bert van Marwijk hield gerenommeerde krachten als Maarten Stekelenburg, Robin van Persie, John Heitinga en Mark van Bommel aan de kant. Arjen Robben, om wie het duel eigenlijk te doen was, kwam vanwege contractuele verplichtingen het laatste kwartier nog binnen de lijnen, maar kon niet rekenen op veel sympathie vanaf de mager bezette tribunes, waar uiteindelijk 33.000 toeschouwers hadden plaatsgenomen.

Robben werd vanaf het moment dat hij het veld betrad uitgefloten door het Duitse publiek. Ook bij elk balcontact kon hij rekenen op een fluitconcert. Robben viel overigens in op de rechterflank, terwijl rechtsbuiten Jeremain Lens op dat moment op links opereerde.

Ondanks de personele wijzigingen speelde Oranje, met name in aanvallend opzicht, een prima eerste helft. Na een valse start (Toni Kroos bracht Bayern met een zwabberend schot via de vuist van Michel Vorm op voorsprong), herpakte de ploeg zich uitstekend. In tijdbestek van enkele minuten was de achterstand omgebogen in een voorsprong.

Eerst schoot Klaas-Jan Huntelaar hard en laag raak na een prima steekbal van Dirk Kuijt en honderd tellen later verschalkte de officieuze debutant Luciano Narsingh, die een goede indruk maakte, doelman Hans-Jörg Butt met een knap wippertje. Nog binnen het halfuur zorgde Nils Petersen met een rake kopbal voor de gelijkmakende 2-2.

In de tweede helft zakte het spel én de amusementswaarde, mede door de vele wissels, ver terug. Bij het Nederlands elftal kwamen de broers Siem en Luuk de Jong binnen de lijnen, evenals Adam Maher (eveneens debuterend), Vurnon, Anita, Wilfred Bouma, Kevin Strootman en Jeremain Lens. Bij Bayern vielen onder andere Franck Ribéry en Mario Gomez in. Laatstgenoemde tikte vlak voor tijd van dichtbij het winnende doelpunt binnen. Foto: VI Images