Excelsior zet armetierig Feyenoord voor schut

Een week nadat PSV in De Kuip Feyenoord te kijk zette, deed Excelsior dat ook: 2-1. Op Woudestein verdiende er ook maar een ploeg te winnen, die van coach Ton Lokhoff.

Na elf minuten had Excelsior al een riante voorsprong genomen. In de derde minuut was Michel van Guldener nog net gestuit door doelman Henk Timmer. Maar twee minuten later tikte de kleine aanvaller de bal wel in het doel. Vanaf de linkerflank mocht Kees Luijckx (op het randje van buitenspel) voorgeven, waarna Van Guldener toesloeg.

En zes minuten later was daar Geert den Ouden. De clubtopscorer zette bij de eerste paal zijn rechtervoet tegen de bal na een voorzet van Van Guldener, waarna de bal via de paal achter Henk Timmer verdween. Beide Kralingers profiteerden van halfslachtig verdedigen van Kevin Hofland en Theo Lucius.

Op de 2-0 voorsprong viel niets af te dingen. Net als op de uiteindelijke 2-1 overwinning. Het enige waarover coach Ton Lokhoff zich mocht beklagen was dat Den Ouden en van Guldener de score nog hadden kunnen opvoeren tot 3-0 of 4-0, maar de eerste kopte de bal rakelings naast, de tweede schoot op de paal.

Feyenoord stelde daar weinig tegenover. Chun-Soo Lee schoot in kansrijke positie over de bal, Roy Makaay zag Sieme Zijm zijn intikkertje van de doellijn schieten en diezelfde Makaay knalde nog een keer op de lat. Dat Danny Buijs in de tachtigste minuut op fraaie wijze de 2-1 binnen knalde, paste niet bij het spelbeeld, want Feyenoord speelde armetierig, ideeënloos en zielloos. Aan niets was af te zien dat er een ploeg in het veld stond die een week geleden zichzelf nog kampioenskandidaat waande.

Excelsior klimt door de zege naar de veilige vijftiende plaats met vijftien punten uit twintig duels. Feyenoord is nog derde met 36 punten uit negentien duels en moet vrezen verder weg te zakken in de Eredivisie.