Excelsior vervangt Sparta in Eredivisie na knotsgek slot

Sparta Rotterdam is gedegradeerd. Door op het Kasteel in een sensationele wedstrijd met 1-1 gelijk te spelen dwong Excelsior in de slotfase promotie af.

Excelsior vervangt Sparta in Eredivisie na knotsgek slot

Lang was de Rotterdamse derby, die donderdag in 0-0 eindigde, van een erbarmelijk niveau. Vijf minuten voor tijd ontbrandde het duel echter volledig. Wat volgde was een emotionele achtbaan voor de Sparta-fans.

Allereerst kreeg Excelsior in de tumultueuze slotfase (88.) een strafschop te nemen. Sparta-keeper Cor Varkevisser haalde onnodig de doorgebroken Luis Pedro onderuit. De uitgelezen mogelijk was echter niet aan Guyon Fernandez (foto) besteed. De aanvaller faalde hopeloos door de bal vanaf elf meter ruim naast te knallen.

Tot overmaat van ramp voor Excelsior was Rydell Poepon twee minuten later wel trefzeker. De aanvaller bracht een Spartaanse vreugde-uitbarsting teweeg door een doorkopbal van Falkenburg met zijn voorhoofd achter keeper Van Dijk te knikken.

De vreugde bij de Sparta-fans was echter maar van korte duur. Vanuit de aftrap werd de bal naar voren geschoten en maakte Fernandez zijn eerdere misser helemaal goed. Tot verbazing van de Sparta-aanhang versloeg de Excelsior-aanvaller Varkevisser alsnog met een schot in de verre hoek.

De treffer in de slotseconde zorgde ervoor dat Excelsior naar de Eredivisie promoveert. De spelers van Sparta stortten na het laatste fluitsignaal vol ongeloof en teleurstelling richting de grond.

Voor de allesbeslissende slotminuten konden beide ploegen overigens geen enkele aanspraak maken op een plekje in de Eredivisie. Op het Kasteel zagen de toeschouwers de twee Rotterdamse ploegen worstelen met elkaar én de eigen vorm. De 22 hoofdrolspelers blonken voornamelijk uit in het geven van foutieve passes en toonden over een zorgwekkend gebrek aan creativiteit te beschikken. De slotminuten vergoedden echter een hoop.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen