Excelsior verschaft zich lucht met zege op concurrent FC Volendam

FC Volendam heeft vrijdag bij Excelsior de eerste competitienederlaag van 2023 geïncasseerd. Een vroege treffer bleek ondanks een stroom aan gemiste kansen de basis voor de Rotterdamse zege in het duel der promovendi.

Excelsior
Excelsior
2 - 0
FC Volendam
FC Volendam

Sinds de start van het nieuwe jaar was de stemming verbeterd in bij Volendam. Twee zeges op rij – tegen SC Cambuur en RKC Waalwijk – hadden geleid tot het inleveren van de rode lantaarn en een beter gemoed bij de ploeg van trainer Wim Jonk. 'Het begint altijd bij geloof en als je dingen goed doet, geeft dat vertrouwen', zei de oud-international voor het duel met Excelsior.

In Kralingen kon de volgende stap op weg naar handhaving worden gezet. Maar de Volendammers gaven niet thuis. Na achttien minuten kwam de 1-0 op het scorebord, waarbij de gasten zichzelf in de problemen brachten. Na een corner van Marouan Azarkan ging doelman Filip Stankovic de mist in. Tot overmaat van ramp voor de gasten verdween de bal via het hoofd van Volendam-verdediger Damon Mirani over de lijn; 1-0.

Excelsior verzuimde voor rust de marge al te vergroten. Zo had Couhaib Driouech de pech dat de bal tegen de paal kwam na een grabbelmomentje van Stankovic. Ook vroeg in de tweede helft liet de aanvaller een mooie kans op de 2-0 liggen na weer slordig spel van Volendam, waar Reda Kharchouch niet veel later ook verzuimde de genadeklap uit te delen.

Excelsior hield met het niet verzilveren van de kansen Volendam in leven. Met de late winnende treffer van Sparta van vorige week in de Rotterdamse derby in het achterhoofd kon de thuisploeg er zeker niet gerust op zijn. Het scenario van een tegenvaller in extremis kon worden opgeborgen na de 2-0 van Azarkan in de tachtigste minuut.

Door het resultaat in Kralingen heeft Excelsior afstand genomen van de rode streep, waar Volendam als nummer zeventien in de Eredivisie in de problemen blijft.