Excelsior en Fortuna verzuimen allebei om Eredivisie-koploper te worden

Excelsior en Fortuna Sittard hebben zaterdagavond verzuimd om de nieuwe koploper in de Eredivisie te worden. Na een weinig verheffende eerste helft hielden beide ploegen elkaar in een aantrekkelijk tweede deel van de wedstrijd in evenwicht.

Excelsior
Excelsior
2 - 2
Fortuna Sittard

Zowel Excelsior als Fortuna Sittard kende tot zaterdag een prima start van het nieuwe seizoen met een zege en een gelijkspel. Excelsior hield vorige week Ajax in bedwang (na een eerdere overwinning bij NEC) en Fortuna klopte Almere City na een eerder gelijkspel bij Feyenoord. De winnaar van het duel in Kralingen wist dat de eerste plaats een beloning zou worden.

Doelpuntenserie
Fortuna kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd: Excelsior-keeper Stijn van Gassel bracht redding op een uithaal van Tijjani Noslin. Beide ploegen lieten in de eerste helft geen grootse indruk achter, maar er werd wel gescoord. Excelsior-spits Nikolas Agrafiotis kreeg de bal via het been van een tegenstander wat gelukkig voor zijn voeten, maar dacht niet na en haalde op de rand van het strafschopgebied venijnig uit.

Agrafiotis werd daarmee de eerste speler die vier Eredivisie-duels op rij wist te scoren voor Excelsior sinds Cees Schapendonk in 1987. Buiten de goal gebeurde er voor rust niet veel voor de doelen van Van Gassel en Fortuna-keeper Ivor Pandur. Na de rust nam Fortuna het heft meer in handen en Iñigo Córdoba kreeg een opgelegde kans. De Spanjaard profiteerde niet van een fout van Excelsior-linksback Arthur Zagre en schoot naast.

Spektakelstuk
Niet lang daarna was het alsnog raak voor Fortuna. Deroy Duarte ontving de bal na een kopbal van Siebe Hormans (Excelsior) en haalde net buiten het strafschopgebied hard uit: 1-1. Het antwoord van Excelsior volgde na de entree van de Zweden Oscar Uddenäs en Richie Omorrowa. Na een voorzet van Sanches Fernandes dacht Omorrowa de 2-1 binnen te koppen, maar vlak voor de doellijn 'stal' Uddenäs de treffer door de bal nog een tikje te geven.

Waar de eerste helft nauwelijks kon bekoren, daar ontwikkelde het tweede bedrijf zich steeds meer tot een spektakelstuk. De tweede goal van Fortuna had daar ook een grote invloed op. Mouhamed Belkheir zag dat keeper Van Gassel niet helemaal goed gepositioneerd stond voor zijn doel en besloot van ver uit te halen. Het harde en zuivere schot viel zeer fraai binnen, waarna Van Gassel even vertwijfeld om zich heen keek. Het bleek het laatste grote wapenfeit van de wedstrijd. Excelsior en Fortuna staan door het gelijkspel respectievelijk vijfde en zesde in de Eredivisie. AZ blijft voorlopig de nummer één in de stand.