Everton weet opnieuw te winnen bij Manchester City

Manchester City is er niet in geslaagd om de koppositie te pakken in de Premier League. In eigen huis liet het zich verrassen door Everton (1-2), dat goede zaken deed in de strijd tegen degradatie.

Voorafgaand aan het duel was het al duidelijk dat het een moeilijke opgave zou worden voor Man City. De ploeg van manager Roberto Mancini scoorde de laatste vier wedstrijden in eigen City of Manchester Stadium slechts vier keer en Everton bleek de afgelopen jaren een ware angstgegner. De drie voorgaande jaargangen won de club uit Liverpool drie keer bij City.

Tim Cahill was in die duels telkens trefzeker en ook dit keer was hij trefzeker. De Australische middenvelder opende in de vierde minuut de score na voorbereidend werk van Seamus Coleman. Een kwartier later was Cahill de aangever bij de 0-2 van Leighton Baines. De voorsprong was volkomen terecht, aangezien The Citizens in eigen huis maar weinig konden imponeren.

Toch kreeg het naarmate het duel vorderde steeds meer kansen, maar pas in de 72ste minuut kwam City terug in de wedstrijd. Een schot van Yaya Touré verdween via Phil Jagielka achter Everton-doelman Tim Howard. Victor Anichebe was er op dat moment al niet meer bij. De spits van de bezoekers ontving in de zestigste minuut zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Peter Walton.

Man City ging gedreven op zoek naar de gelijkmaker tegen tien man van Everton, maar grote kansen bleven uit. Mario Balotelli was het dichtst bij een treffer, maar de lob van de Italiaanse aanvaller belandde op de paal. Kolo Touré haalde net als Anichebe het einde van de wedstrijd niet. De verdediger van de thuisclub ontving in de negentigste minuut kort achter elkaar twee keer geel.

Door de thuisnederlaag blijft City steken op 32 punten uit achttien wedstrijden, twee minder dan koploper en stadsgenoot Manchester United dat twee duels minder afwerkte. Everton stijgt door de overwinning naar de veertiende plaats met 21 uit achttien. Foto: VI Images