Even geen defensieve weelde in Oranje: keuzes De Boer flink beperkt

Reacties

De positieve test van Stefan de Vrij zorgt ervoor dat de spoeling bij Oranje richting de start van de WK-kwalificatiereeks plotseling erg dun wordt in het centrum van de achterhoede. Virgil van Dijk en Nathan Aké zijn immers ook niet beschikbaar.

Even geen defensieve weelde in Oranje: keuzes De Boer flink beperkt
© Pro Shots

Van Dijk is nog altijd bezig met het revalideren van zijn zware knieblessure, terwijl Aké nog wacht op zijn eerste minuten voor Manchester City na maandenlang aan de kant te hebben gestaan met een hamstringblessure. Het tweetal ontbrak daarom logischerwijs in de voorselectie. Nu een dag voor het bekendworden van de definitieve selectie ook De Vrij wegvalt, kan Frank de Boer geen beroep doen op drie van zijn vier verdedigers die in de Europese top spelen.

Van het luxeprobleem waar zijn voorganger Ronald Koeman mee te maken had, is dus even geen sprake. Matthijs de Ligt zal weliswaar voor het eerst sinds november 2019 weer bij de selectie zitten (in 2020 ontbrak de verdediger van Juventus door een schouderblessure), wie zijn defensieve partner tijdens de WK-kwalificatieduels met Turkije, Letland en Gibraltar zal zijn is opeens een stuk minder vanzelfsprekend nu De Vrij er niet bij is. De opties van De Boer zijn flink beperkt.

Spelers als Sven Botman of Perr Schuurs overhevelen uit de selectie van Jong Oranje is immers geen optie, omdat de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi in maart de groepsfase van het EK Onder-21 speelt. De kans is daardoor groot dat Jeremiah St. Juste ook daadwerkelijk voor het eerst wordt opgeroepen voor het Nederlands elftal. Naast de verdediger van FSV Mainz 05 zaten er met Daley Blind en Joël Veltman immers nog maar twee andere kandidaten in de voorselectie.

Met Blind en Veltman zijn de twee meest waarschijnlijke partners van De Ligt genoemd. Tijdens de laatste interlandperiode in november vormden zij na het vroege uitvallen van Aké al 84 minuten het hart van de defensie in de oefeninterland tegen Spanje. De Ajacied speelde in de Nations League-duels met Bosnië-Herzegovina en Polen vervolgens aan de zijde van De Vrij. Zes dagen voor het eerste duel met Turkije is ook Blind echter niet okselfris. Zijn meespelen tegen Young Boys is donderdagavond onzeker.

Veltman zal door zijn verleden als centrumverdediger opnieuw een optie zijn voor De Boer, maar speelde dit seizoen vooral als rechtervleugelverdediger bij Brighton & Hove Albion. Het wordt dus interessant om te zien of de bondscoach vrijdag nog een verdediger bij het Nederlands elftal haalt die niet bij de voorselectie zat. In dat geval zal De Boer wel moeten kiezen voor spelers die de laatste tijd niet bij Oranje zaten, zoals bijvoorbeeld Wesley Hoedt (Lazio), Karim Rekik (Sevilla) of Pascal Struijk (Leeds United).

Programma Oranje in maart


Wo 24 mrt. 2021

Za 27 mrt. 2021

Di 30 mrt. 2021

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.