Europese competities luiden noodklok over UEFA-plan

Reacties

De koepelorganisatie van Europese competities (European Leagues) maakt zich grote zorgen over een voorstel van de UEFA over de opzet van Europese bekertoernooien vanaf 2024.

Europese competities luiden noodklok over UEFA-plan

De precieze plannen zijn nog in nevelen gehuld, maar steeds meer details ervan lekken uit. Zo wordt gewerkt aan een systeem van promotie/degradatie tussen Europese toernooien en hoeven Champions League-tickets niet langer te worden afgedwongen via de nationale competities.

'European Leagues en de grote meerderheid van profclubs in Europa zijn in basis niet tegen veranderingen, maar hebben grote zorgen over de voorstellen die de huidige structuren en/of concurrentiepositie van de respectievelijke nationale competitie(s) aantasten', citeert de Eredivisie op zijn website uit een verklaring van Lars-Christer Olsson, de preses van European Leagues.

European Leagues, waarbij 35 competities zijn aangesloten, hield eerder deze week in Madrid een bijeenkomst. Gebleken is dat slechts enkele clubs zijn gecharmeerd van een soort gesloten Champions League. 'European Leagues en de grote meerderheid van betaald voetbalclubs in Europa, met uitzondering van enkele van de rijkste en invloedrijke clubs, zijn ervan overtuigd dat sportieve prestaties in de nationale competities en bekertoernooien de kwalificatieroute moet blijven voor UEFA-competities.'

Ceferin
UEFA-preses Aleksander Ceferin zei woensdag dat er nog lang geen beslissing genomen. 'Ik lees veel in de media, maar er is nog geen knoop doorgehakt. Momenteel hebben we alleen ideeën en meningen.' Wel liet Ceferin doorschemeren dat de huidige opzet zal sneuvelen. 'Ons doel is een format te vinden dat de veranderingen in het voetbal weerspiegelt. UEFA-toernooien moeten hun status als meest opwindende ter wereld behouden en tegelijkertijd moeten we een solidariteitsregeling bieden waar het hele Europese voetbal iets aan heeft.'

Lees hier de hele verklaring van European Leagues

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.