Ergernisvoetballer Ola Toivonen: via PSV bijna naar Liverpool

Reacties

In de slotfase van de transferwindow licht VI iedere dag één speler uit die een bijzondere wintertransfer maakte van of naar de Eredivisie. In editie 7 van deze rubriek: de PSV-periode van haatliefde-voetballer Ola Toivonen.

Ergernisvoetballer Ola Toivonen: via PSV bijna naar Liverpool

In de eerste helft van het seizoen 2008/09 blijkt al snel dat in Eindhoven het vertrek van Jefferson Farfán naar Schalke 04 te licht is opgevat. PSV is in het seizoen daarvoor nog op het tandvlees kampioen geworden, maar dan komt het verval. De zoektocht naar de scorend vermogen leidt de clubleiding al snel naar Zweden, naar Malmö FF om precies te zijn. Vanuit die club hebben eerder al Afonso Alves, Zlatan Ibrahimovic en Markus Rosenberg de overstap gemaakt naar de Eredivisie. Nu is het een lange blonde schaduwspits die zich in de kijker speelt. In oktober reist een delegatie van PSV af om Toivonen van dichtbij aan het werk te zien. Nu moet er wel toegeslagen worden, nadat transfers van Milan Jovanovic (Standard Luik) en Mevlüt Erdinc (FC Sochaux) in de zomer nog niet doorgingen.

De onderhandelingen met Mälmo zijn uiteindelijk wel succesvol en in januari strijkt Toivonen neer in Eindhoven. De presentatie is feestelijk. Algemeen directeur Jan Reker stelt de aanwinst trots voor aan het Nederlandse publiek en legt uit dat PSV veel clubs heeft afgetroefd. Bovendien begint die dag een traditie. Toivonen krijgt zijn shirt uit handen van clubicoon Willy van der Kuijlen, die aankopen welkom gaat heten naar het voorbeeld van clubs als Real Madrid en Benfica.

Saillant is dat Toivonen voor ruim vier miljoen euro is binnengehaald als spits, althans zo is hem dat gezegd. Later zegt hij in NRC: 'Ze zagen dat een beetje verkeerd. Ik speelde in Zweden nooit in de punt van de aanval. Ik ben altijd een 'nummer tien' geweest. Maar ik ben wel blij dat PSV me gekocht heeft natuurlijk.'

Toivonen wordt al snel bepalend bij PSV. In zijn eerste halfjaar in de Eredivisie scoort hij zes keer in veertien duels. Een jaar later is hij over een heel seizoen al goed voor dertien goals. De Zweed speelt in die periode meestal achter de spits, op een middenveld met Ibrahim Afellay en Otman Bakkal of Orlando Engelaar. Het is geen succesperiode voor PSV, terwijl de club tussen 2005 en 2008 nog vier keer op rij de landstitel wint. Toch valt Toivonen in positieve zin op. Hij beheerst de kunst van het op het juiste moment aansluiten en is fysiek sterk.

De PSV'er wekt zelfs de interesse van Liverpool, dat in de zomer van 2010 concreet wordt. Hij vertelt er later tegenover VI over: 'Toen Liverpool liet weten dat ze me wilden hebben, wist ik me er in het begin totaal geen raad mee. Ik had werkelijk geen idee of het verstandig was. PSV was nog niet akkoord, maar dat had zomaar kunnen gebeuren. Ik heb er met mijn vader, vriendin en zaakwaarnemer over gesproken en kwam tot de conclusie dat het nog niet het juiste moment was.'

Ola Toivonen en Ibrahim Afellay vieren een doelpunt bij de 10-0 zege van PSV op Feyenoord in 2010.
Ola Toivonen en Ibrahim Afellay vieren een doelpunt bij de 10-0 zege van PSV op Feyenoord in 2010.

Toivonen geniet van het leven in Noord-Brabant, dat in veel opzichten vergelijkbaar is met Zweden. Hij geniet van de natuurrijke omgeving en legt uit een rustig persoon te zijn buiten het veld. Tijdens wedstrijden gaat de knop om. Toivonen is regelmatig vervelend en wekt bij velen irritatie. Uit een VI-enquête die eind 2011 wordt gehouden, komt de schaduwspits naar voren als de grootste etterbak in het mondiale voetbal. Hij blijft Ajacied Jan Vertonghen net voor. Laatstgenoemde krijgt in een topper tussen Ajax en PSV in 2011 nog een flinke elleboogstoot van de PSV'er, die voor vier duels geschorst wordt.

De zwaarste periode voor Toivonen in dienst van PSV begint in oktober 2012. Bij een training van de nationale ploeg scheurt hij een van zijn hamstringpezen af. Hem wacht dan een revalidatieperiode van een klein halfjaar. Het door blessureleed overschaduwde seizoen wordt er een om snel te vergeten. Toivonen zal zijn beste niveau nooit meer halen in Eindhoven. In de zomer van 2013 is er gesteggel over een transfer. PSV bereikt een akkoord met Norwich City, maar de speler zelf ziet een overgang naar een degradatiekandidaat in de Premier League niet zitten. Van Liverpool tot Norwich City. Het is geen verandering die vrolijk stemt.

Nooit zal Toivonen dichter bij de internationale top komen als toen op het moment van de aanbieding van Liverpool. Begin 2014 vertrekt hij uiteindelijk naar Stade Rennes, dat anderhalf miljoen betaalt voor de speler die zijn aflopende contract niet wilde verlengen. Tegenwoordig speelt de 32-jarige Toivonen bij Melbourne Victory, waar hij ploeggenoot is van Keisuke Honda.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.