De droomtransfer van Ibrahim Afellay

Reacties

In de slotfase van de transferwindow licht VI iedere dag één speler uit die een bijzondere wintertransfer maakte van of naar de Eredivisie. In editie 1: Ibrahim Afellay, die in januari 2011 van PSV naar Barcelona vertrok.

De droomtransfer van Ibrahim Afellay

Atlético Madrid, Internazionale, Hamburger SV, Liverpool en Valencia willen hem ook hebben, maar als Barcelona op zijn pad komt, hoeft de 24-jarige Afellay niet lang na te denken. Na zeven succesvolle jaren bij PSV is de middenvelder toe aan een nieuwe uitdaging. De Eindhovenaren willen hem bovendien graag verkopen, aangezien zijn contract zes maanden later afloopt. Barça ziet een buitenkansje in Afellay, die al jaren geldt als één van de grootste talenten van het Nederlandse voetbal. Bij PSV wordt de plek van de dribbelaar overgenomen door Otman Bakkal.

De PSV-supporters nemen op fraaie wijze afscheid van Ibrahim Afellay.
De PSV-supporters nemen op fraaie wijze afscheid van Ibrahim Afellay.

Voor Afellay is het een droom die uitkomt. Hij sluit aan bij de club die de voetbalwereld al een jaar of drie totaal domineert. Het is de absolute glorietijd van het tiki-taka voetbal onder trainer Pep Guardiola met Lionel Messi, Andrés Iniesta en Xavi als discipelen. De overstap van de Eredivisie naar de beste club van de wereld is natuurlijk gigantisch. Bovendien komt Afellay niet bepaald binnen als recordaankoop, de Catalanen betalen slechts drie miljoen euro voor hem aan PSV. Ter vergelijking: een half jaar eerder kwam concurrent David Villa voor veertig miljoen over van Valencia.

Guardiola ziet in Afellay namelijk een buitenspeler. Zijn middenveld met Sergio Busquets, Xavi en Iniesta vormt het fundament van zijn elftal en is van een ongekend hoog niveau. Op de flanken ziet de Spanjaard wel mogelijkheden voor zijn nieuwe aanwinst. Vier dagen later na zijn presentatie maakt Afellay zijn debuut en twee weken later heeft hij zijn eerste basisplaats, in de beker tegen Real Betis.

Ibrahim Afellay staat klaar voor zijn invalbeurt in de Champions League-finale van 2011 tegen Manchester United.
Ibrahim Afellay staat klaar voor zijn invalbeurt in de Champions League-finale van 2011 tegen Manchester United.

Als linksbuiten naast Messi en Bojan Krkic maakt hij indruk op Guardiola: ‘Ibrahim speelde vanavond een geweldige wedstrijd. Wij houden wel van spelers die om de bal vragen en er iets mee willen doen. We gaan nog veel plezier aan hem beleven’, voorspelt de jonge coach. Hij geeft de Nederlander opvallend veel speelminuten in het daaropvolgende halfjaar, in het bekertoernooi, de competitie én de Champions League, waar hij een beslissende rol heeft in de halve finale tegen Real Madrid. Daar omspeelt hij Marcelo en geeft hij de assist op Messi die de bevrijdende 0-1 maakt tegen de ploeg van José Mourinho.

Mede dankzij de inbreng van Afellay wint Barcelona dat jaar uiteindelijk de Champions League. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen steekt Guardiola veel energie in Afellay, die zich opmaakt voor een prachtige carrière in Catalonië, maar dan scheurt hij zijn kruisband af. Het vervolg is bekend: na huurperiodes bij Schalke 04 en Olympiakos belandt hij in 2015 bij Stoke City. Door aanhoudend blessureleed haalt hij nooit meer zijn oude niveau en zijn laatste officiële wedstrijd speelde hij in 2017. Komende zomer loopt het contract van de inmiddels 32-jarige Afellay bij de Championship-club af.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.