Angelos Charisteas: goedlachse EK-held is meer van Ajax dan van Feyenoord

Reacties

In de slotfase van de transferwindow licht VI iedere dag één speler uit die een bijzondere wintertransfer maakte van of naar de Eredivisie. In editie 5 van deze rubriek: de transfer van Angelos Charisteas naar Ajax.

Angelos Charisteas: goedlachse EK-held is meer van Ajax dan van Feyenoord

Aan het humeur van Arie van Eijden is begin 2005 te merken dat hij als algemeen directeur van Ajax vol trots de nieuwe aanwinst presenteert. De bestuurder grapt losjes als de persconferentie wat later begint door vertraging bij de hoofdpersoon. 'Angelos is razendsnel, hij was al zoek. Ik hoop dat hij ook voor de verdedigers vaak onvindbaar is. Hij is de spits op wie we zaten te wachten.' Als coach voegt Ronald Koeman even later nog wat complimenten toe. Hij noemt Charisteas het tweede goud in korte tijd voor Ajax, refererend aan de komst van Mauro Rosales. De huidige bondscoach van Oranje benadrukt destijds dat Ajax met de spits niet zomaar iemand heeft binnengehaald. Dé Griekse EK-held, die bovendien zorgvuldig gescout is.

Charisteas beleeft in 2004 de zomer van zijn leven. Tegen alle verwachtingen in stoot Griekenland door tot de finale van het EK. Waar eindigt de droomvlucht? Waarschijnlijk toch met een tweede plaats bij de eindstrijd tegen Portugal, zo is de verwachting in heel Europa. De finale wordt een enorme anti-climax voor het gastland. Het is Charisteas die op 4 juli de held wordt in Estádio da Luz. Het is een goal die Grieken moeiteloos voor de geest kunnen halen. Uit een corner van Angelos Basinas kopt de aanvaller van Werder Bremen in de 57ste minuut de bal voorbij de mistastende Ricardo. Het blijft bij die goal, Griekenland is Europees kampioen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het doelpunt maakt Charisteas in één klap onsterfelijk. In Griekenland dan, niet in Bremen. Bij de Bundesliga-club is hij in de maanden na het EK geen vaste basisspeler. Ajax ziet kansen. Er moet nog een vervanger gevonden worden voor Zlatan Ibrahimovic, die vlak voor het verstrijken van de transferdeadline naar Juventus is vertrokken. Met Charisteas vinden de Amsterdammers iemand die gewend is aan het 4-3-3-systeem en als spits voetballende kwaliteiten heeft en kopsterk is, betoogt Koeman als de Griek voor bijna vijf miljoen wordt binnengehaald.

Charisteas komt in een selectie waarin Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart de sterspelers zijn. Ondanks de aanwezigheid van die twee kent Ajax een moeizaam seizoen. De Amsterdammers lopen in de titelrace achter de feiten aan ten opzichte van PSV en na de uitschakeling door Auxerre in de knock-outfase van het toernooi om de UEFA Cup besluit Koeman eind februari te vertrekken. Voor Charisteas is het vertrek van de coach een eerste tik.

Angelos Charisteas is Barry Opdam te snel af in een uitwedstrijd tegen AZ.
Angelos Charisteas is Barry Opdam te snel af in een uitwedstrijd tegen AZ.

Met opvolger Danny Blind aan het roer verandert het perspectief van de Griek al snel. De aanwinst is allesbehalve zeker van een basisplaats en krijgt in het najaar van 2005 te maken met blessureleed. Charisteas loopt een hersenschudding op tijdens een Champions League-wedstrijd tegen Arsenal en houdt daar twee maanden last van. Het is niet zijn seizoen en Ajax als geheel zakt opnieuw door het ijs. De Amsterdammers worden in het seizoen 2005/06 vierde, met een achterstand van 24 punten op kampioen PSV. Charisteas scoort dat jaar in totaal tien keer in 28 optredens. Het is onvoldoende om nog eens een seizoen het vertrouwen te krijgen in Amsterdam.

Dat Charisteas op 31 augustus 2006 uiteindelijk naar Feyenoord vertrekt, hadden ze bij Ajax nou ook weer niet verwacht. De Rotterdammers zoeken wanhopig naar een vervanger van de aan Liverpool verkochte Dirk Kuijt en komen vlak voor de deadline uit bij de miskoop van Ajax. De Griek onderschat de rivaliteit, zo geeft hij later toe, en hapt toe. Hij krijgt er spijt van. Nooit zal hij zich thuis voelen in Rotterdam, waar hij bij de eerste training nog beveiligers nodig heeft. Het is een dramatisch seizoen voor Feyenoord, dat in de play-offs om Europees voetbal van FC Groningen verliest. Dat Charisteas met negen goals nog clubtopscorer wordt, zegt veel over het gebrek aan kwaliteit.

Charisteas zal later, na zijn spelerscarrière, terugkeren naar Amsterdam. Hij heeft de stad in zijn hart gesloten. Hij is dan wel niet geslaagd bij Ajax, maar de vriendelijke Griek voelt zich thuis in de hoofdstad en opent er uiteindelijk een wentelteefjeszaak. Daar wordt hij door menig voetballiefhebber nog herkend. Als de Griekse EK-held én de spits die voor zowel Ajax als Feyenoord scoorde in een Klassieker.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.