Eredivisie krijgt minstens drie miljoen door EK, meeste geld naar Ajax

Reacties

De UEFA heeft met het EK een prachtig businessmodel. De bond verdient miljarden dankzij het optreden van tal van wereldsterren, zonder een cent salaris te betalen.

Eredivisie krijgt minstens drie miljoen door EK, meeste geld naar Ajax
© Pro Shots

Dat levert al jaren felle discussies op, zeker als spelers zwaar geblesseerd terugkeren bij hun clubs. Begin deze eeuw pikten clubbestuurders dat niet langer en sinds het EK 2008 betaalt de UEFA in elk geval een compensatie. Dat begon met een potje van 43 miljoen, inmiddels is er 200 miljoen gereserveerd. Daarvan is al 70 miljoen verdeeld onder alle clubs die spelers hebben geleverd voor de kwalificatiereeks, de rest is bestemd voor de clubs die het EK mede mogelijk maken.

Per dag betaalt de UEFA voor elke international een vergoeding van circa negenduizend euro. Twee weken voor het EK begint de meter te lopen, dus tot en met de groepsfase levert een speler ongeveer twee ton op. Met zeventien afgevaardigden stroomt zo 3,4 miljoen naar de Eredivisie. Dat bedrag loopt nog op als Eredivisie-spelers verder komen in het toernooi. Hofleverancier Ajax kan met een miljoen het hoogste bedrag bijschrijven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.